Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τέλος στη «βιομηχανία» των προσωρινών διαταγών

«Τρέχουν» οι διαδικασίες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων που συρρικνώνουν τον χρόνο των προσωρινών διαταγών και αποφάσεων, με τις οποίες εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 6.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου.





Σύμφωνα με πληροφορίες, με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρεί ο προσδιορισμός για συζήτηση στα δικαστήρια της χώρας όλων των σχετικών υποθέσεων που αφορούν συμβασιούχους που παραμένουν εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους ΟΤΑ, χάρη σε αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και σε προσωρινές δικαστικές διαταγές που έχουν «παγώσει» την απομάκρυνσή τους.

Οι χιλιάδες αυτές υποθέσεις, που κανονικά θα συζητούνταν το 2014 και 2015 με βάση τους συνήθεις ρυθμούς, προσδιορίζονται τώρα για συζήτηση άμεσα, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να έχει εκδικαστεί το σύνολο των σχετικών υποθέσεων και έτσι να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου και το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους ποιοι συμβασιούχοι μπορούν να παραμείνουν και ποιοι πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δικαστικές διαταγές
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από δικαστικές διαταγές και μέτρα προσωρινής δικαστικής προστασίας εξακολουθούν να εργάζονται πάνω από 6.000 συμβασιούχοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους οι 3.500 σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εχει δε καταγγελθεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό ότι πολλοί έχουν επωφεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα από μία «βιομηχανία» προσωρινών διαταγών, παραμένοντας στις θέσεις τους με τον τρόπο αυτό ακόμα και για 2 - 3 χρόνια, μέχρις ότου συζητηθεί η υπόθεσή τους και εκδοθεί σχετική απόφαση.

Οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες «άναψαν πράσινο φως» για να σταματήσει η διαιώνιση του φαινομένου αυτού, αφού συρρικνώνουν τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος που μπορούν να έχουν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές, ενώ ταυτόχρονα «τρέχουν» και όλες τις σχετικές προθεσμίες για τη συζήτηση των σχετικών ασφαλιστικών μέτρων, την υποβολή ενδίκων μέσων, την έκδοση αποφάσεων. Με τις ρυθμίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προσδιορίζονται τώρα ταχύτατα και χωρίς προσκόμματα οι σχετικές υποθέσεις και σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Ξεκαθάρισμα
Την ανάγκη άμεσου ξεκαθαρίσματος των υποθέσεων αυτών είχε επισημάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από 2 - 3 μήνες (όταν είχε δημιουργηθεί και ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων), θέλοντας να τερματίσει το ερμαφρόδιτο καθεστώς μιας προσωρινής προστασίας που έπαιρνε τα χαρακτηριστικά μόνιμης, αφού στην πράξη μπορεί να διαρκούσε για μερικά χρόνια. Το κυβερνητικό ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση αυτή έγινε ακόμα εντονότερο, καθώς η τρόικα συνέχισε να πιέζει προς την κατεύθυνση των απολύσεων στο Δημόσιο και ταυτόχρονα κατέστη από το υπουργείο σαφές ότι στους αριθμούς των συνολικά προς απόλυση μπορούν να προσμετρηθούν και όσοι χάνοντας τώρα τις σχετικές δίκες πάψουν να έχουν την προσωρινή προστασία των δικαστικών διαταγών, με συνέπεια την απομάκρυνσή τους το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com