Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Αρση των πλειστηριασμών προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

Μ ερική άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Εκτίμησε πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που πληρώνουμε «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, σημειώνοντας όμως πως καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί η τρόικα πως δεν θα επηρεαστεί η εισπραξιμότητα του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, με την αποσύνδεση της καταβολής του μέσω της ΔΕΗ.




Την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που είχε αφήσει ανοικτό προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αφήνοντας πάντως ανοικτό «παράθυρο» για επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Τόνισε πως η συλλογή αποδείξεων δεν θα είναι προϋπόθεση για το αφορολόγητο προαναγγέλλοντας πάντως κίνητρα προς τους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις.

Τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων, ειδικότερα ως προς τη μείωση μισθών, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «οι μισθοί ό,τι ήταν να δώσουν, το έδωσαν», ενώ έκανε λόγο για ακόμη μια δύσκολη διαπραγμάτευση που επίκειται με την τρόικα.


1. Πλειστηριασμοί
Αναφερόμενος στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μερικής άρσης του παγώματος. Όπως είπε μελετάται και διαχώρισε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις τους. «Τους άνεργους και τους φτωχούς που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο», υποστήριξε.

2. Ακίνητα
Για τη φορολογία στα ακίνητα εκτίμησε πως το 2013 είναι η τελευταία φορά που πληρώνουμε «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. «Δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΦΑΠ να είναι πιο δίκαιος. Δεν πέφτει μόνο σε ακίνητα αλλά και σε αγροτεμάχια», είπε. Όπως πρόσθεσε η τρόικα θεωρεί πως θα υπάρχει μικρότερη εισπραξιμότητα σε σχέση με το σύστημα είσπραξης μέσω της ΔΕΗ. «Πιστεύω ότι θα τους πείσουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως ο νόμος αναμένεται να περάσει από τη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

3. Αποδείξεις
Διευκρίνισε πως η συλλογή αποδείξεων δεν θα είναι προϋπόθεση για το αφορολόγητο. Όπως πρόσθεσε η κυβέρνηση σκέφτεται την παροχή κινήτρων για να πιεστεί ο κόσμος να συλλέγει αποδείξεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως εάν δεν παίρνει κάποιος απόδειξη, τελικά ο πολίτης, θα πληρώσει το ΦΠΑ για δεύτερη φορά. «Θα είμαστε αμείλικτοι, αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

4. Μισθοί
«Ό,τι ήταν να δώσει ο μισθός το έδωσε», υποστήριξε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια νέων μειώσεων στον κατώτατο μισθό. Την ίδια ώρα εκτιμώντας πως με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό στη διετία 2013 ? 2014, δεσμεύθηκε πως εάν υπάρξει κενό στη διετία 2014 ? 2015, αυτό δεν θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, με ένα από τα πιο σημαντικά, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

5. Πετρέλαιο θέρμανσης
Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ξεκαθάρισε και τόνισε πως πρέπει να ξαναδούμε τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Κλειστά επαγγέλματα - αποκρατικοποιήσεις - ΕΣΠΑ

Ο υπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα κάνοντας λόγο για τρομακτική αντίσταση από αρκετούς κλάδους, παρά το ότι όπως είπε ήδη έχει ανοίξει το 75% των κλειστών επαγγελμάτων. «Υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ανοίξει», βρισκόμαστε σε διάλογο και αυτό θα γίνει όταν πρέπει, είπε, τονίζοντας πως για να γίνουμε πειστικοί όταν λέμε ότι δεν θέλουμε επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, πρέπει να σταματήσει το καθεστώς προστασίας σε ορισμένους κλάδους.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού ο φετινός στόχος δεν αναμένεται να επιτευχθεί. εκτίμησε όμως πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από ανατολή και δύση και υποστήριξε πως στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ θα υπάρξει αυτή τη φορά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κάνοντας λόγο για λάθη όχι μόνον από την πλευρά της ελλάδας. σημείωσε δε πως η διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) χαίρει εκτίμησης από την τρόικα.

ΕΣΠΑ
Εχουμε 44 δισ. ευρώ από όλα τα ταμεία του ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2020, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας αυτών των κονδυλίων ώστε να υπάρξει ανάκαμψη. εκτίμησε δε πως φέτος θα έχουμε μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί η εξωστρέφεια της οικονομίας και να τονωθούν οι εξαγωγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com