Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Κατασχέσεις-εξπρές στο ταμείο εστιατορίων και κέντρων ψυχαγωγίας

Σε κατασχέσεις-εξπρές στο... ταμείο νυκτερινών κέντρων και γενικότερα καταστημάτων ψυχαγωγίας και εστίασης θα προχωρούν άνδρες του ΣΔΟΕ ή συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ έκαστος.





Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες... διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις Σαββατοκύριακα, αργίες, νυκτερινές ώρες και καθ΄ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Κι αυτό, καθώς νόμος του 1974 απαγόρευε τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Πλέον το κυνήγι της φοροδιαφυγής διευκολύνεται και ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν... στοχοποιηθεί 20.000 επιχειρήσεις που χρωστούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο
Όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί το Δημόσιο να προχωρεί σε κατασχέσεις τον Αύγουστο που ανεβαίνει κατακόρυφα ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Αναφέρει ως παράδειγμα το ακόλουθο περιστατικό.

Πρόσφατα έγινε «έφοδος» σε δημοφιλές νυκτερινό κέντρο σε νησί των Κυκλάδων με βεβαιωμένα χρέη πολύ πάνω από τις 50.000 ευρώ που είναι το όριο που τίθεται, αλλά λόγω νομοθετικού κενού οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να κατάσχουν τις εισπράξεις που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Πλέον οι εισπράξεις θα κατάσχονται, αρκεί τους ελεγκτές να συνοδεύει ως μάρτυρας «δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος έχουν δοθεί εντολές για εκτεταμένους ελέγχους τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από υπαλλήλους των εφοριών σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, ταβέρνες, καφετέριες κ.ά. Μάλιστα, όπως προσθέτει, έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για υπερωριακή απασχόληση των εφοριακών, ώστε να επανδρώνουν τα συνεργεία ελέγχου μετά το πέρας του ωραρίου τους στις ΔΟΥ.

Επιπρόσθετα έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι, οι οποίοι έχουν συνδυαστεί με κίνητρα προς τους υπαλλήλους. Δηλαδή, όποιοι υπάλληλοι πιάνουν τους στόχους, θα λαμβάνουν επιπλέον υπερωριακή απασχόληση και συνεπακόλουθα υψηλότερες αποδοχές. Η οριοθέτηση στόχων και η παροχή κινήτρων έχει κριθεί απαραίτητη, καθώς σε πολλές περιοχές της επαρχίας λόγω και των κοινωνικών δεσμών των ελεγκτών με τους καταστηματάρχες παρατηρείται το φαινόμενο οι βεβαιώσεις φόρων και η επιβολή προστίμων να είναι περιορισμένης έκτασης,

«Πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυναμικό των εφοριών που ξεπερνά τους 8.500 υπαλλήλους. Πρόκειται για ισχυρή δύναμη κρούσης, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ΣΔΟΕ σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μπορεί να διαθέσει κατ΄ ανώτερο όριο 600 ελεγκτές», λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ρυθμίσεις
Ειδικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του νόμου 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες καθώς και τον μήνα Αύγουστο, και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση, γεγονός που εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com