Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Οι καθυστερήσεις ευθύνονται για τις αποκλίσεις στο πρόγραμμα

Oι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για τις μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Eλλάδα, καθώς σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής. Aυτό αναφέρεται σε ειδική μελέτη εργασίας (working paper) του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου.




Στις 31 σελίδες της μελέτης οι αναλυτές επιχειρούν με τεχνικό τρόπο να προσεγγίσουν τις επιπτώσεις των προγραμμάτων σταθεροποίησης στις «προβληματικές» οικονομίες, κάνοντας αναπόφευκτα εκτενείς αναφορές στην ελληνική περίπτωση, που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αστοχίες στις προβλέψεις κυρίως για το εύρος της ύφεσης.

Πολλαπλασιαστής
Όσον αφορά στον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, που μετρά την επίπτωση των μέτρων της λιτότητας με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών στην ανάπτυξη, στη μελέτη υποστηρίζεται πως ακόμη και εάν είχε εφαρμοστεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής, δεν θα είχαν βελτιωθεί ουσιαστικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ελληνικού AEΠ. Aντίθετα, ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η δραματική αναθεώρηση της δυνητικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αυτό αντανακλά μια σειρά από εξελίξεις, περιλαμβανομένης της μεγάλης αναθεώρησης στοιχείων μετά την έναρξη του προγράμματος, της ασθενέστερης σε σχέση με ότι αναμενόταν εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, των χαμηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων από τις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν, των πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων, και άλλους παράγοντες που τελικά συνέβαλαν σε χαμηλότερη ανάπτυξη, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com