Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Και συμψηφισμοί δανείων-καταθέσεων στην κρυφή ατζέντα

Οι κυβερνητικές «ιδέες» για τρόπους αύξησης των εσόδων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα, γίνονται -έστω και σταδιακά- καθεστώς στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, εις βάρος των πολιτών





Μέρος της κρυφής ατζέντας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα είναι θέματα που προκύπτουν δήθεν αιφνιδιαστικά στην επικαιρότητα, χωρίς να αποτελούν επισήμως μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά γίνονται μνημονιακές υποχρεώσεις -αφού βγουν στον αφρό- στην επόμενη διαπραγμάτευση.

Προσφάτως αναδείχθηκαν η μερική άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το «σεισμόσημο», που έσπευσε η κυβέρνηση να «παγώσει» και να «μαζέψει» αντιστοίχως. Παλαιότερα είδαμε το «χαράτσι» της ΔΕΗ που ξεκίνησε ως έκτακτο και καταλήγει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η απαίτηση της τρόικας για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον Φεβρουάριο του 2012 (για περίπου 150 εκατ. ευρώ δεν έκλεινε η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο, λόγω της τότε αντίδρασης της Ν.Δ. που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου) που κατέληξε, μετά τις εκλογές του Ιουνίου με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., που είχε πια γίνει κυβέρνηση, σε γενική μείωση των συντάξεων τον Οκτώβριο του 2012 και όχι μόνο των επικουρικών.

Κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενο ζήτημα, που ήδη έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και πρόκειται να πάρει διαστάσεις το επόμενο διάστημα ως απαίτηση των δανειστών, είναι ο συμψηφισμός «κόκκινων δανείων» και καταθέσεων, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει εγκρίνει το αίτημα των τραπεζών, να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον προκειμένου να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων.


«Τίποτε δεν βγαίνει στον αφρό τυχαία ή από λάθος» είναι η τοποθέτηση πρώην κυβερνητικού παράγοντα με κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2012, που αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα η αδυναμία των κυβερνήσεων να παρουσιάσουν αξιόπιστες προτάσεις μείωσης των δαπανών, κάθε φορά που η τρόικα ζητά περικοπές, είναι η αιτία που θέματα που ξεκινούν εκτός ατζέντας διαπραγματεύσεων σε μία επίσκεψη της τρόικας, στην επόμενη σύσκεψη, έπειτα από ένα τρίμηνο, έχουν μπει στο τραπέζι.

Το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα τέτοιο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζητηθεί ως ενδεχόμενο μέτρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα στην πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα μέσα στο 2013. Συνεχίστηκε η συζήτηση στη δεύτερη επίσκεψη της άνοιξης, όπου η κυβέρνηση, επικαλούμενη το ρευστό πολιτικό κλίμα, ζήτησε να παραμείνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, με τη δέσμευση ότι θα το ανοίξει με δική της πρωτοβουλία όταν κρίνει ότι το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, που το άνοιξε στις αρχές του Ιουλίου, δεν το έκανε τυχαία, καθώς γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο των μέχρι τότε συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Στόχος ήταν το θέμα να επισημοποιηθεί και έτσι να μπει στην ατζέντα της συζήτησης της επόμενης επίσκεψης της τρόικας που είναι τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. «Η τρόικα δεν κάνει προτάσεις. Βάζει τους στόχους και ζητά από την κυβέρνηση να κάνει τις δικές της προτάσεις για το πώς μπορούν να επιτευχθούν. Στη συνέχεια απορρίπτει ως αναξιόπιστες ή εγκρίνει ως αξιόπιστες τις προτάσεις που καταθέτει η ελληνική πλευρά και έτσι προχωράμε από το 2010 και μετά», λέει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έτσι ξεκίνησε και το περίφημο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ. Αποτέλεσε πρόταση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν καν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, στην προσπάθεια που έκανε τότε η κυβέρνηση να παρουσιάσει τρόπους αύξησης των εσόδων για να αποφύγει το Μνημόνιο. Τότε απορρίφθηκε μετ' επαίνων από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Ευ. Βενιζέλου που ήταν υπουργός Αμυνας, και επανήλθε στη ΔΕΘ του 2011 από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο -αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη- ως έσχατη λύση για να αντιμετωπιστεί η πίεση της τρόικας που απειλούσε με χρεοκοπία.

Το σεισμόσημο

Με τον ίδιο τρόπο, αναδείχθηκε και το ζήτημα του «σεισμόσημου». Εχει συζητηθεί το «σεισμόσημο» ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση από την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη. Σαφώς και δεν συμπεριλαμβάνεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται όμως να συμπεριληφθεί αν δεν βρεθεί άλλη αξιόπιστη λύση που θα συμβάλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και ας μαζεύτηκε προς στιγμήν, διότι οι αντιδράσεις ήταν ήδη πολλές για τους πλειστηριασμούς. Ετσι έγινε με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, που ξεκίνησε ως κομμάτι του παρασκηνίου και λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει άλλη λύση για να μαζέψει έσοδα, έγινε κυβερνητική πολιτική συμφωνημένη με την τρόικα.

Με τον ίδιο τρόπο αναδείχθηκε και το ζήτημα της μερικής άρσης των πλειστηριασμών, που τελικά -έστω και ατύπως- θα μπει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου με την τρόικα και μετά η κυβέρνηση θα φέρει την πρότασή της στη Βουλή. Και ίδια είναι η αφετηρία και για το θέμα που προέκυψε με το συμψηφισμό των «κόκκινων δανείων» με τις καταθέσεις, αυτή τη φορά όχι για να βρεθούν έσοδα, αλλά -όπως λένε κυβερνητικές πηγές που άφησαν να διαρρεύσει το θέμα- για να μην κινδυνεύει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκεται στην τελική ευθεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com