Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα

Περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο της ύφεσης, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.




Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 μονάδες, με πτωτική τάση σε όλους τους επιμέρους δείκτες και μοναδική εξαίρεση τις κατασκευές. Παράλληλα, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη για δεύτερο συνεχή μήνα.

«Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στo δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών» αναφέρει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η απαισιοδοξία δεν υποχωρεί λόγω της αναμενόμενης φορολογικής επιβάρυνσης από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και της καταβολής της φορολογίας εισοδήματος.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαδικασίες συγχωνεύσεων/εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνεται ότι εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά. Εκτιμάται ότι ενδεχομένως μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.

Στο βιομηχανικό κλάδο, παρατηρείται περαιτέρω εξασθένηση των θετικών προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής. Δεν μεταβάλλονται οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αλλά και για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης.

Στον τομέα των Υπηρεσιών, παραμένουν στα ίδια επίπεδα οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και την ζήτηση, ενώ εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου, επιδεινώνονται περαιτέρω οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις. Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, ενώ οριακή κάμψη καταγράφεται στις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και των νοικοκυριών, ενώ βελτιώνονται οι χαμηλές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com