Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

«Πράσινο φως» από ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, μετά την ομόφωνη αποδοχή χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς της Socar, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από ένα μήνα.




Σήμερα για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Από το πακέτο του 66% των μετοχών που θα περάσει στη Socar, τo Δημόσιο πουλά το 31% των μετοχών από το οποίο θα εισπράξει περί τα 188 εκατ. ευρώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35% των μετοχών. «Με μεγάλη ικανοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ υποδέχεται τη Socar στην ελληνική αγορά ως ένα πολύ σοβαρό στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Τα οφέλη που μελλοντικά θα προκύψουν είναι πολλαπλάσια, τόσο για τον Ελληνα καταναλωτή όσο και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας», ανέφερε το Ταμείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Ωστόσο οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar απαιτούν ακόμα αρκετό χρόνο, ενώ ορισμένες από αυτές εμπλέκουν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι ο ΔΕΣΦΑ υπό τον νέο ιδιοκτήτη πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απορρέουν από την αυστηρή κοινοτική και εθνική νομοθεσία για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, καθώς και τις διατάξεις για τον ανταγωνισμό. Η περίπτωση της Socar δεν είναι βέβαια ίδια με αυτή της ρωσικής Gazprom, δεν παύει όμως να αποτελεί μία μεγάλη ενεργειακή εταιρεία τρίτης χώρας, που στοχεύει να γίνει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου στον κόσμο.

Κομισιόν
Οι καλές σχέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον με το Μπακού καθώς και οι μέχρι σήμερα επαφές των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν δείχνουν ότι λογικά δεν αναμένονται «απρόοπτα» τύπου Gazprom, στην επικείμενη εξαγορά.

Η συμμετοχή της Socar στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ανέρχεται στο 10%, ποσοστό σχετικά χαμηλό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν απαγορεύει την απόκτηση Διαχειριστή Δικτύου Μεταφοράς Αερίου σε χώρα της Ευρώπης. Ας σημειωθεί ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ενεργειακών εταιρειών στους Διαχειριστές. Ας σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι η πρώτη εταιρεία χώρας μέλους της Ε.Ε. που εξαγοράζει η Socar, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έλευση της αζέρικης εταιρείας στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com