Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

«Πόλεμος» για τις μειώσεις στους μισθούς στο εμπόριο

Πόλεμος μεταξύ των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων ξέσπασε με αφορμή το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και είναι «ή μειώσεις 13% στους μισθούς αλλά με κλαδική σύμβαση ή αμοιβές 300 και 495 ευρώ με ατομικές συμβάσεις που θέλει η τρόικα».




Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης κάλεσε τους συλλόγους-μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου να αποστείλουν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις τους για τη νέα κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με δεδομένο το ότι η σύμβαση έληξε στις 31 Ιουλίου και η τρίμηνη περίοδος μετενέργειας τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου τάσσεται υπέρ της υπογραφής νέας σύμβασης για τις αμοιβές των 500.000 εργαζομένων στο εμπόριο αλλά «υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά», όπως περιγράφει.

«Τι αντέχουμε»
«Να δούμε τι μισθούς αντέχουμε να πληρώνουμε, αντί να υπογράφουμε συμβάσεις πάνω από τις δυνάμεις μας και να χρωστάμε μισθούς δύο και τριών μηνών και πολλών μηνών εισφορές στο ΙΚΑ», συνεχίζει.

Ο κ. Κορκίδης υποστηρίζει πως αν δεν υπογραφεί κλαδική σύμβαση, τότε οι μισθοί θα πέσουν στα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ετσι ο κατώτατος από τα 860 ευρώ που είναι σήμερα στο εμπόριο, θα πέσει κατά 32% και συγκεκριμένα στα 586 ευρώ ή τα 511 ευρώ (-40%) για εκείνους κάτω των 25 ετών: «Η εισήγησή μου στο ΔΣ της ΕΣΕΕ είναι η διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο στα 751€ για πλήρη απασχόληση συν τα προβλεπόμενα επιδόματα και 511€ για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο την κατάχρηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές συνεπάγονται. Ο εξορθολογισμός του βασικού της κλαδικής του εμπορίου από τα 860€ στα 751€ αντιστοιχεί σε μείωση 13%, αντί του 32% που θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανή κατάργησή της και επιστροφή σε μισθούς ΕΓΣΣΕ», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ατομικές συμβάσεις
Παράλληλα κάνει λόγο ακόμη και για τον κίνδυνο της καθιέρωσης ατομικών συμβάσεων εργασίας με μισθούς που θέλει η τρόικα στα 300 με 495 ευρώ.

Σκληρή ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας η οποία κατηγορεί τον κ. Κορκίδη πως «έρχεται να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις της τρόικας για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής του τσακίσματος των μισθών και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε», δηλώνουν κατηγορηματικά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.

Η ΟΙΥΕ κατηγορεί επίσης τον κ. Κορκίδη για «παλινωδίες» θυμίζοντας το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές: «Από τη μία κατήγγειλε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και από την άλλη αποδεχόταν τις επτά Κυριακές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com