Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών «ανάχωμα» στα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια

Αισιοδοξία υπάρχει στον τραπεζικό χώρο ότι οι συστημικές τράπεζες θα αντέξουν τους ελέγχους που πραγματοποιεί την περίοδο αυτή η BlackRock, δεδομένου μάλιστα ότι μετά από την επιτυχή ανεκαφαλαιοποίηση διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.




Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξητική τάση και είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εντούτοις μπορούν να τα απορροφήσουν οι τράπεζες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων της BalckRock θα έχουν παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Μ ε πυρετώδεις διεργασίες τρέχουν οι διαδικασίες των ελέγχων από την BlackRock στις τράπεζες. Η εκτίμηση είναι πως ο διεθνής οίκος θα παραδώσει τα συμπεράσματά του στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τον Νοέμβριο και επίσης η εκτίμηση είναι πως οι συστημικές τράπεζες που έχουν πολύ ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί σε αυτές ο ρυθμός αύξησης των npl's των κόκκινων δηλαδή δανείων λόγω της ύφεσης, δεν αναμένεται να διαταράξει με κανέναν τρόπο την κεφαλαιακή τους ισορροπία.
Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών «ανάχωμα» στα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια

Η BlackRock εκτελεί τρεις εργασίες όσον αφορά τον έλεγχο που διεξάγει στις τράπεζες.

Η πρώτη εργασία για την οποία οι τράπεζες ήδη χορηγούν στον οίκο στοιχεία είναι η καταγραφή της διαχείρισης των δανείων που είναι σε καθυστέρηση. Ο οίκος εξετάζει ποιες πρακτικές χρησιμοποιούν οι τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα και πόσο αποτελεσματικά το αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο αυτής της καταγραφής εξετάζουν από τα βιογραφικά του ανθρώπινου δυναμικού που διαχειρίζεται τον ευαίσθητο αυτόν τομέα μέχρι το είδος, το πλήθος και την ευελιξία των ρυθμίσεων, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια θα συγκρίνουν τις μεθόδους των ελληνικών τραπεζών και την αποτελεσματικότητά τους αναλόγως των συνθηκών με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία οι τράπεζες θα κληθούν να τα εφαρμόσουν εφόσον υπάρχει απόκλιση από αυτά.

Περί το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου ξεκινά η δεύτερη εργασία του οίκου, που είναι και η πλέον επίπονη και η πιο δύσκολη από αυτές που έχει να εκτελέσει.

Υπολογισμοί
Ο οίκος με βάση τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που θα του χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις εργασίες της κάθε μίας τράπεζας θα υπολογίσει σε κανονικές και ακραίες συνθήκες τις αναμενόμενες ζημίες που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες στις εργασίες τους.

Η διαφοροποίηση των stress tests που θα διενεργηθούν τώρα έναντι εκείνων που διενεργήθηκαν με βάση τα στοιχεία του 2010 είναι πως η προβολή των τωρινών θα γίνει σε βάθος πενταετίας έναντι των προηγούμενων που έγινε σε βάθος τριετίας.

Θα εντοπιστούν οι διαφορές με βάση τα προηγούμενα stress tests και ο οίκος θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Τρίτη εργασία που θα εκτελέσει ο διεθνής οίκος είναι η καταγραφή της πιστωτικής πολιτικής των θυγατρικών των τραπεζών στο εξωτερικό.

Δηλαδή ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών χορηγούν δάνεια στο εξωτερικό και οι συνθήκες των εκεί οικονομιών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι η συνεργασία τραπεζών και Black Rock για τη χορήγηση στοιχείων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου καθώς ο οίκος θα πρέπει να παραδώσει τη μελέτη του και για τις τρεις εργασίες στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε και αυτή να εξάγει τα συμπεράσματά της έως το τέλος του έτους.

Λήψη στοιχείων
Οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά επίπονες και αριθμούν πλήθος επισκέψεων στις τράπεζες τόσο για τη λήψη των στοιχείων όσο και την επεξεργασία τους, αλλά και επειδή κατά τη διάρκεια παράδοσης των στοιχείων ο οίκος ζητά πολλές φορές επεξηγήσεις.

Φυσικά η διαδικασία εκτιμάται πως αυτή τη φορά θα κυλίσει γρηγορότερα, διότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία των προηγούμενων stress tests τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες όσο και από τον διεθνή οίκο στις ίδιες τράπεζες.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υπό διαχείριση για τις ελληνικές τράπεζες, αφού στο τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο 30% του σύνολο των χαρτοφυλακίων τους. Το πρόβλημα αυτό θα αρχίσει να ξεπερνιέται όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύφεσης αλλά και όταν οι τράπεζες ξεκινήσουν εκ νέου τις χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο θα συμβεί μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests.

Φτάνουν τα 70 δισ.
Ωστόσο, παρά το μεγάλο απόλυτο μέγεθος (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους), έχουν ληφθεί οι ανάλογες προβλέψεις και γι' αυτό οι τράπεζες δεν ανησυχούν.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις Αρχές είναι το συμπέρασμα του διεθνούς οίκου, βάσει και του οποίου θα αρχίσει μία νέα συζήτηση, για το αν οι τράπεζες πράγματι ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των δανείων αυτών.

Πάνω στα συμπεράσματα του διεθνούς οίκου δεν αποκλείεται, όπως παρατηρούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, να επανεξεταστεί και το συνολικό θεσμικό πλαίσιο, όπως και οι πρακτικές διαχείρισης των δανείων.

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για διάφορα μοντέλα διαχείρισης που εφαρμόζονται ανά την Ευρώπη και σε κάθε περίπτωση αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στη χώρα μας.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεταβολές και στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων διαχείρισης για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com