Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Φόβοι για μεγάλη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου

Σταθερά στο επίπεδο των 110 δολαρίων το βαρέλι παρέμεινε χθες η τιμή του πετρελαίου Brent, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε μετά την επαναλειτουργία ενός τερματικού σταθμού στη Λιβύη.




Οι ειδικοί προβάλλουν ως αιτία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο: Αν και η χώρα δεν αποτελεί αξιόλογο παίκτη στη διεθνή αγορά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι καθημερινά από τη Διώρυγα του Σουέζ διέρχονται 4,5 εκατ. βαρέλια.

Ουσιαστικά, βεβαίως, η αιτία που τροφοδοτεί την ανοδική πορεία των τιμών είναι άλλη: Ο φόβος της γενίκευσης των ταραχών σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, καθώς οι εστίες ήδη είναι πολλές και επικίνδυνες. Η συνέχιση του εμφυλίου στη Συρία, ο πολλαπλασιασμός των φονικών επιθέσεων στο Ιράκ, η ένταση στις (πλούσιες σε πετρέλαιο) κουρδικές περιοχές της Μέσης Ανατολής και η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Λιβύη -όπου η παραγωγή αργού έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν ανατράπηκε ο Μ. Καντάφι- συνιστούν ένα σκηνικό που προκαλεί εύλογες ανησυχίες. «Η αιματοχυσία και οι ταραχές στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στη ροή πετρελαίου από τη Λιβύη, δίνουν ώθηση στις τιμές», σημείωσε αναλυτής της Commerzbank, ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τιμή του Brent θα φτάσει στα 115 δολ. «στο πολύ προσεχές μέλλον».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com