Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο Ήλιος θα αναποδογυρίσει ξανά το μαγνητικό του πεδίο

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να αντιστρέψει για ακόμα μία φορά τους πόλους του μαγνητικού του πεδίου, σύμφωνα με τη NASA, ένα γεγονός που συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως τέσσερις μήνες.





Η αναστροφή αυτή σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού κύκλου και το ενδιάμεσο σημείο του «ηλιακού μέγιστου».

Σύμφωνα με τον Todd Hoeksema, διευθυντή του Ηλιακού Παρατηρητηρίου Wilcox του Πανεπιστημίου Stanford, η αναστροφή θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα, μέχρι εκεί που εκτείνεται η ηλιόσφαιρα. Καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται, οι διαστημικές καιρικές συνθήκες γύρω από τη Γη θα γίνουν πιο θυελλώδεις.

Όπως δήλωσε ο φυσικός Phil Scherrer του πανεπιστημίου Stanford, «τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους και μετά επανεμφανίζονται, αλλά με αντίθετη πολικότητα, μια διαδικασία που συνιστά περιοδικό μέρος του ηλιακού κύκλου».

Ήδη ο βόρειος μαγνητικός ηλιακός πόλος έχει αλλάξει «πρόσημο» και ο νότιος επισπεύδει να κάνει το ίδιο. Σύντομα και οι δύο πόλοι θα έχουν αντιστραφεί και το δεύτερο μισό του «ηλιακού μέγιστου» θα βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Το τρέχον «ηλιακό μέγιστο» θεωρείται το πιο ασθενές των τελευταίων 100 ετών. Συνήθως, στο αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου αυξάνεται η δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων. Οι σκοτεινές αυτές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου μπορούν να γεννήσουν ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις, αλλά φέτος έχουν παρατηρηθεί λιγότερες κηλίδες από ό,τι στη διάρκεια προηγούμενων ηλιακών κύκλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com