Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Αλλάζουν τα δεδομένα για τους παραγωγούς γάλακτος

Θεσπίζεται για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.





Με την απόφαση εφαρμόζονται κανονισμοί της Ε.E. που αφορούν στην αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον γαλακτοκομικό τομέα.

Σκοπός της απόφασης είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αναδιάρθρωση
Παράλληλα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του τομέα στο μέλλον, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς, μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.

Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων τον ελάχιστο αριθμό μελών και την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος. Σημειώνεται ότι τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως την περιφέρεια δραστηριοποίησης αλλά και το είδος γάλακτος.

Η διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της διάρθρωσης του κλάδου ανά περιφέρεια, δηλαδή το συνολικό αριθμό παραγωγών και τη συνολική εμπορευόμενη παραγωγή γάλακτος.

Νέα δεδομένα
«Δημιουργούμε νέα δεδομένα στο συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «με τη θέσπιση για πρώτη φορά πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε τον ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα».

Μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού, διευκρίνισε και τόνισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις Ομάδες Παραγωγών ιδιαίτερα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα περνάει μέσα από τη δημιουργία συλλογικών δομών και δράσεων σε αυτόν.

Η εν λόγω ΚΥΑ προωθήθηκε για συνυπογραφή στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com