Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τη σταδιακή απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων αποφασίζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Στη σταδιακή απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μίσθωση της επαγγελματικής στέγης προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στον Σεπτέμβριο.





Η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου, των ιδιοκτητών ακινήτων, των εμπόρων, των κατασκευαστών, των μεσιτών και των επενδυτών - real estate, έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί όλες οι απόψεις των φορέων για τις αλλαγές στον νόμο.

Κατά τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται, σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσει «σοκ» στην αγορά αλλά και για να ικανοποιήσει ως ένα βαθμό και τις απαιτήσεις της τρόικας, να βρίσκεται κοντά στη μερική άρση του προστατευτισμού που διέπει την επαγγελματική και εμπορική στέγη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από τις εξώσεις των ιδιοκτητών για 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα τέσσερα, δηλαδή συνολικά 16 χρόνια.
Τη σταδιακή απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων αποφασίζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Αν στη 12ετία θελήσει ο ιδιοκτήτης να διώξει τον επιχειρηματία και να πάρει πίσω το «μίσθιο», το ακίνητο, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας, δηλαδή του «αέρα».

Αυτές οι δύο διατάξεις είναι κατά την τρόικα εκείνες οι οποίες κρατούν «ξενοίκιαστα» χιλιάδες μαγαζιά και γραφεία καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα έχουν κλειστά παρά να τα δεσμεύουν με ενοικιαστές, οι οποίοι λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των μισθωμάτων τους και μάλιστα όταν λήγει η σύμβασή τους για να αποχωρήσουν θα πρέπει να αποζημιωθούν κιόλας.

Συμβάσεις
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που εκπροσωπείται στην ειδική επιτροπή από τον πρόεδρο της Στράτο Παραδιά, δημοσιοποίησε τις προτάσεις της. Αυτές συμπυκνώνονται στην πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος για όσες μισθωτήριες συμβάσεις γίνουν από τούδε και στο εξής και στη σταδιακή των παλιών.

Έτσι, με απλά λόγια, λέει η ΠΟΜΙΔΑ, και φαίνεται ό,τι προς τα κει να γέρνει και το υπουργείο Ανάπτυξης, να καθιερωθεί η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή να μην υπάρχει η 16ετή προστασία των ενοικιαστών για όσα καταστήματα και γραφεία μισθωθούν από εδώ και πέρα, ενώ για όσες μισθώσεις ισχύουν σταδιακά η 16ετία να καταργείται. Μάλιστα ζητά το τέλος της τετραετούς παράτασης. Για τις νέες ενοικιάσεις θα ισχύει ό,τι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Στον αντίποδα, οι έμποροι, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επιδιώκουν ουσιαστικά μία επικαιροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και μετάθεση της πλήρους απελευθέρωσης σε χρόνο μεταγενέστερο. Η ΕΣΕΕ ζητά λοιπόν «να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο, χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ο πρόεδρός της.

Στο επίμαχο θέμα της 12ετίας, οι έμποροι προτείνουν, χωρίς να δίνουν όμως στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, τη διατήρησή της στα υφιστάμενα μισθώματα και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τα νέα μισθώματα. Κάτι φυσικά που έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

Διφορούμενη είναι η θέση των εμπόρων και για το θέμα της αποζημίωσης των 24 ενοικίων. Η ΕΣΕΕ προτείνει: «Περιορισμό της νόμιμης άυλης εμπορικής αξίας και κατάργηση του γνωστού αέρα σε περίπτωση υπεραξίας». Στο σημείο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για άμεση κατάργηση της αποζημίωσης.

Η ΕΣΕΕ επίσης ζητά να καταργηθεί ο αυτόματος τρόπος αύξησης του μισθώματος όταν δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής, κάτι για το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν τοποθετούνται. Η ΠΟΜΙΔΑ προφανώς εντάσσει το ζήτημα αυτό στα όσα θα αναφέρονται στις συμβάσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com