Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από δικαστικούς υπαλλήλους στη μετάταξη από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

«Μπλόκο» στη μετάταξη υπαλλήλων που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου) από το Δημόσιο, προς τον χώρο των δικαστηρίων, επιχειρούν να βάλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι με αίτηση ακύρωσης που αναμένεται να απασχολήσει τους επόμενους μήνες την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.




Ηδη, σύμφωνα με το Εθνος, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας για συζήτηση, η πρώτη σχετική αίτηση που υποβλήθηκε στα τέλη Απριλίου, όταν είχε γίνει το πρώτο κάλεσμα υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ιδαχ) που απασχολούνταν στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ. και με τον ν. 4093/12 προβλεπόταν η δυνατότητα να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να μεταταγούν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Τώρα, με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 14-6-13 αφού υπογράφηκε στα τέλη Μαΐου) προβλέπεται η μετάταξη και τοποθέτηση διαφόρων υπαλλήλων ιδαχ σε διάφορες υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες στα δικαστήρια Πειραιά, απ' όπου ξεκίνησε και η πρώτη αντίδραση. Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά (ΣΔΥΠ) προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική και ανίσχυρη η μετάταξη εκεί υπαλλήλων της ΥΠΑ, των ΤΕΙ κ.λπ., καθώς και η υπουργική απόφαση που θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον πολυσυζητημένο θεσμό της κινητικότητας.

Η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ θα λειτουργήσει «πιλοτικά» για τις αντίστοιχες υποθέσεις διαθεσιμότητας και κινητικότητας, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στον δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχει δημοσιευθεί και η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ που έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- αντισυνταγματική την πρώτη εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο (γιατί έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οργανωτικές ανάγκες, χωρίς τις αναγκαίες αξιολογήσεις κ.λπ.).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν στις αιτήσεις ακύρωσης ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μετάταξη σε μόνιμες θέσεις του κλάδου τους, υπαλλήλων ιδαχ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς επιχειρείται αδιακρίτως και ανεξέλεγκτα χωρίς να σέβεται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με συνέπεια να αποβαίνει σε βάρος της Δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος.

Στην αίτηση ακύρωσης (που ανοίγει τον «χορό» σχετικών προσφυγών) υποστηρίζεται ότι με την υπουργική απόφαση για μετάταξη που θέτει σε κίνηση την κινητικότητα, παραβιάζονται και οι συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν ότι μόνο τα αρμόδια υπηρεσιακά δικαστικά συμβούλια μπορούν να αποφασίσουν για τέτοιες μετακινήσεις χωρίς να επιτρέπεται να αναμειχθεί η εκτελεστική εξουσία στον χώρο της Δικαιοσύνης. Επισημαίνεται δε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία μονίμων δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτονται με ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις για την υπηρεσιακή τους κατάσταση και δεν εντάσσονται στην έννοια των «κρατικών» υπαλλήλων.

Αποκρούοντας την επιχειρούμενη μετάταξη επισημαίνουν ότι είναι παράνομη και γιατί δεν λαμβάνει υπόψη ότι στα καθήκοντα των δικαστικών υπαλλήλων (που υποβοηθούν τους δικαστές στο έργο τους) περιλαμβάνεται η προστασία της τιμής και περιουσίας των πολιτών.

Τονίζεται δε ότι οι μετατασσόμενοι δεν έχουν καν δικαίωμα υπογραφής σε δημόσια έγγραφα (π.χ. ποινικό μητρώο, πιστοποιητικά για κληρονομιά κ.λπ.), αλλά ούτε συμμετοχής σε συνθέσεις δικαστηρίων. Ετσι, η τοποθέτησή τους αποβαίνει σε βάρος και της δήθεν σκοπούμενης επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης και στη λειτουργία των δικαστηρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com