Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μελέτη της Alpha Bank: Προς πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τώρα, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και το 2014 και δεν είναι αναγκαίο κανένα πρόσθετο μέτρο, ιδίως εάν βελτιωθεί η διαδικασία είσπραξης των φόρων τους επόμενους μήνες. Αυτό εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.





Εμμονή ΔΝΤ
Χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την εμμονή του ΔΝΤ στο να εκτιμηθούν από τώρα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά ακόμη και για την τριετία 2015 ? 2017 υποστηρίζοντας πως με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτουν δημοσιονομικά ή χρηματοδοτικά κενά για τη χώρα έως και το 2020 και ασκούν κριτική στην ανεξέλεγκτη υποβάθμιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Alpha Bank:

1. Οι όποιες αμφισβητήσεις υπήρχαν για την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού υποβαθμίζονται ουσιαστικά με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του έτους και την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και τη σημαντική αύξησή του, το 2014, εφόσον εφαρμοστεί ότι έχει συμφωνηθεί. Κανένα νέο μέτρο δεν είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα αν η διαδικασία είσπραξης εσόδων βελτιωθεί ουσιαστικά στους επόμενους μήνες, όπως αναμένεται.

2. Η χρηματοδότηση του Δημοσίου και της οικονομίας είναι ήδη ουσιαστικά εξασφαλισμένη έως το 2020. Η ανάκαμψη και η βελτίωση στην είσπραξη των εσόδων θα αδρανοποιήσει περισσότερο τις συνεχείς αμφισβητήσεις περί αδυναμίας της Ελλάδος να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της και περί μη βιωσιμότητας χρέους. Με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτουν δημοσιονομικά ή/και χρηματοδοτικά κενά έως το 2020, εκτίμηση που ενισχύεται και από:

Την εντυπωσιακή αύξηση τουριστικών αφίξεων.
Τον περιορισμό της πτωτικής πορείας των λιανικών πωλήσεων.
Τη σταθεροποίηση παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Την πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Το ΤΧΣ έχει μη διατεθέντα κεφάλαια τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να αυξηθούν αλλά και να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη χρηματοδοτικών ανοιγμάτων. Επομένως η εμμονή του ΔΝΤ στην εκτίμηση, από σήμερα, δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών ακόμη και για το 2015 - 2017 είναι αδικαιολόγηση και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

3. Η εκτίμηση ΔΝΤ περί μη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις άλλων οργανισμών, αλλά και και με τα όσα περιγράφουν στις εκθέσεις τους το ίδιο το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

4. Είναι αδιανόητο το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 33,7 δισ. το 2013 έναντι του 2009, αλλά και η πραγματική εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 25% στο τέλος του 2013 θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.

5. Η εκτίμηση ΔΝΤ για ανεπάρκεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συντηρεί την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει έγκαιρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στα δημοσιονομικά κενά.

Ωστόσο, αυτά τα κενά δεν στηρίζονται τελικά στην ανεπαρκή αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στην εκτιμώμενη από το ΔΝΤ πτώση των εσόδων από 44,1% του ΑΕΠ το 2012, στο 42% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017, παρά το ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών έναντι του δημοσίου από φόρους και από εισφορές στην τρέχουσα περίοδο υπερβαίνουν τα 70 δισ. Αντί, δηλαδή, να μειωθούν αυτές οι υποχρεώσεις στα επόμενα έτη, εάν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ επιβεβαιωθούν θα αυξηθούν και μπορεί να υπερβαίνουν το 2016, τα 85 δισ.

Το όποιο εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό εξαφανίζεται με ταχύτερη ανάκαμψη και είσπραξη έστω και 15% των βεβαιωμένων εσόδων από φόρους και εισφορές.

6. Για το χρηματοδοτικό κενό απομένει να προσδιοριστεί ο τρόπος κάλυψης κενού 4,4 δισ. το 2014. Όλα αυτά ηχούν περίεργα όταν το πρωτογενές πλεόνασμα 2013 - 2014 μπορεί να είναι έως και 2,5 δισ. καλύτερο, το ΤΧΣ διαθέτει ήδη πλεονασματικά κεφάλαια και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να είναι υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν οι πρωτογενείς δαπάνες έχουν μειωθεί 34 δισεκατομμύρια σε περίοδο που το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 45 δισεκατομμύρια, είναι σουρεαλιστικό το ΔΝΤ να μας θέτει προ των ευθυνών για το αν μπορούμε να βρούμε επιπλέον 4,4 δισ.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι όποιες αμφισβητήσεις υπήρχαν για την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού υποβαθμίζονται ουσιαστικά με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του έτους και την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο
Σουρεαλισμός
Οταν οι πρωτογενείς δαπάνες έχουν μειωθεί 34 δισ. σε περίοδο που το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 45 δισ., είναι σουρεαλιστικό το ΔΝΤ να μας θέτει προ των ευθυνών για το αν μπορούμε να βρούμε επιπλέον 4,4 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com