Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στοίχημα 90 ημερών για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Με ένα «στοίχημα» 90 ημερών θα βρεθεί αντιμέτωπο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις αρχές Οκτώβρη -και αφού ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος της τρόικας- και μέχρι το τέλος του έτους.




Μπορεί σε αυτή τη φάση, οι αριθμοί του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας, δηλαδή οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι εντός Σεπτεμβρίου, να δείχνουν ότι βγαίνουν, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς απομένουν άλλοι τόσοι για το επόμενο τρίμηνο, με τις εύκολες «δεξαμενές» να «στεγνώνουν» επικίνδυνα. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι 15.000 απολύσεις -4.000 εκ των οποίων μέχρι τον Δεκέμβριο- και με δεδομένες τις δύο κυβερνητικές δεσμεύσεις, ότι αφενός δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα και ότι η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που θα βγει σε διαθεσιμότητα θα επανατοποθετηθεί, τότε η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν ένα προς ένα τα πιθανά σενάρια αναζήτησης υποψηφίων προς απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων

Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων
Το... έργο το έχουν παρακολουθήσει πολλές φορές οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια που πέρασαν. Πρόκειται για τους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογηθούν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το ποιοι έχουν λόγο ύπαρξης, σε ποιους υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και πρέπει να συγχωνευθούν και σε ποιους δεν αναλογεί κανένα έργο και κατά συνέπεια πρέπει να μπει «λουκέτο».

Για πολλούς από τους εργαζόμενους φορέων που θα συγχωνευθούν θα ακολουθήσει διαθεσιμότητα, ενώ για εκείνους που θα κλείσουν έρχεται απόλυση. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι οι περίφημες λίστες, που εδώ και μήνες κυκλοφορούσαν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ουδέποτε επισημοποιήθηκαν, το εγχείρημα, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή όμως παραμένει ιδιαιτέρως σημαντική καθώς στους φορείς αυτούς υπηρετούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης -και πάλι- κάποιου μεγάλου φορέα, στα πρότυπα της ΕΡΤ.

Δήμοι
Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που εργάζονται στους δήμους και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και επειδή ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι χαμηλών προσόντων ή δεν έχει προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Το σίγουρο είναι ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη συμβάλλει με 2.200 σχολικούς φύλακες και 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς στη διαθεσιμότητα, κάτι που παραδέχεται και η κυβέρνηση, η οποία δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου οριζόντιες απομακρύνσεις. Το νέο κύμα διαθεσιμότητας από τους δήμους θα προέλθει μέσω αξιολόγησης, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο πιλοτική αξιολόγηση σε 11 δήμους, ενώ τα οριστικά κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση και στους υπόλοιπους δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έχουν καταστήσει σαφές ότι το μόνο το οποίο μπορούν να δεχθούν είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δηλαδή μεταφορά υπαλλήλων από υπερ-στελεχωμένους δήμους σε ΟΤΑ με ελλείψεις σε προσωπικό. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν αυτό είναι αρκετό, καθώς επί της ουσίας δεν συμβάλει στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού απασχολούμενων στο Δμόσιο. Άλλωστε, οι περισσότεροι δήμοι υποστηρίζουν ότι έχουν ελλείψεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και σε μεγάλο δήμο ο οποίος απασχολεί ιδιαίτερα υψηλό αριθμό υπαλλήλων, μετά την πιλοτική αξιολόγηση, το «ισοζύγιο» απασχολουμένων βγήκε... ελλειμματικό!

Πλαστά δικαιολογητικά και κοπανατζήδες
Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων η κυβέρνηση έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες, καθώς ουδείς θα διαφωνούσε με την απομάκρυνσή τους. Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι αποφέρουν καρπούς, αφού μόνο στους δημοτικούς αστυνομικούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται έχουν εντοπισθεί διορισμοί με πλαστά δικαιολογητικά που φθάνουν ακόμη και το 10%. Συνεχείς, όμως, είναι και οι έφοδοι στους χώρους εργασίας για εντοπισμών κοπανατζήδων και σε ορισμένα υπουργεία, μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων, έχουν πέσει οι πρώτες «καμπάνες» με οριστικές απολύσεις.

Εθελούσια έξοδος
Το θέμα προς το παρόν δείχνει να μένει στα... αζήτητα. Παρά το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο Μανιτάκη, που δεν πρόλαβε να ψηφισθεί, δινόταν δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και τριών πλασματικών ετών σε υπαλλήλους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα. Μία τέτοια απόφαση, πάντως, θα «βοηθούσε» στη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού «αποχωρούντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com