Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Στα 6,84 δισ. οι οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έχει εξοφλήσει το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς ιδιώτες, νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δημιουργούνται προς τον ιδιωτικό τομέα.



Η επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 2 δισ. ευρώ νέες οφειλές, εξέλιξη που έχει προκαλέσει και την αντίδραση της τρόικας, για την καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,84 δισ. ευρώ από 8,15 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Εάν συνυπολογιστούν και πληρωμές ύψους 641 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μειώνονται στα 6,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (δηλαδή 4 δισ. ευρώ) θα έπρεπε οι οφειλές του Δημοσίου να ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ καταδεικνύει ότι στο εξάμηνο έχουν δημιουργηθεί περί που 2 δισ. ευρώ νέες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν:

Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Το χρέος τους προς τους ιδιώτες μέχρι τον Ιούνιο έχει διαμορφωθεί στα 3,96 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Νοσοκομεία. Οφείλουν στους ιδιώτες περί τα 1,288 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το χρέος τους προς τρίτους ανέρχεται στα 893 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Υπουργεία. Συνολικά χρωστούν 402 εκατ. ευρώ από 567 που χρωστούσαν τον Δεκέμβριο του 2012.
Λοιπά Νομικά Πρόσωπα. Τα χρέη τους έφθασαν τον Ιούνιο τα 295 εκατ. ευρώ από 366 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2102.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φτάνουν τα 326 εκατ. ευρώ, ελαφρά αυξημένες έναντι του Μαΐου οπότε ήταν 309 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 981 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Τα έσοδα στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 49,4 δισ. ευρώ από 49,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούνιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Επιβεβαιώνουν την ορθή κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα βήμα, προς την επίτευξη των πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com