Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΔΟΕ: Μπαίνει λουκέτο σε 30 καταστήματα

Διαστάσεις λαμβάνει η «επιχείρηση λουκέτο» του ΣΔΟΕ, η οποία στοχεύει στην πάταξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται τους θερινούς μήνες στις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές.



Εξονυχιστικούς ελέγχους πραγματοποιούν 600 άνδρες του Σώματος και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο ελέγχονται επιχειρήσεις σε όλους τους νομούς της Ελλάδας που «βρέχονται από θάλασσα».

Μάλιστα για τη «μάχη» κατά τις φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως οι ελεγκτικές αρχές θα είναι «σκληρές» με τους παραβάτες.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και είμαστε πολύ σκληροί με όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Κλείσαμε ένα μεγάλο κέντρο εστιατόριο στη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες», δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg. Πλέον τα 48ωρα «λουκέτα» αποτελούν καθημερινό φαινόμενο (χθες σφραγίστηκαν δύο κέντρα σε Λούτσα και Κέρκυρα) και σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Σ. Στασινόπουλο έχει δοθεί εντολή για 30 «λουκέτα» μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν εντοπιστεί ισάριθμες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής (διαπιστώνεται μη έκδοση αποδείξεων από δύο διαδοχικούς ελέγχους) με υπουργική απόφαση μπορεί να μπει «λουκέτο» για ένα ή ακόμη και για έξι μήνες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για ελέγχους και από συνεργεία εφοριακών μετά το πέρας της βάρδιας τους στις ΔΟΥ.

Πιο αναλυτικά στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ στον προγραμματισμό δράσης των υπηρεσιών για την τρέχουσα τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν, τον τρόπο επιλογής τους, αλλά και τους συνηθέστερους τρόπους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται.

Πιο αναλυτικά σε αυτό αναφέρονται επιχειρήσεις και υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου που ελέγχονται: Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις εστίασης διασκέδασης και ψυχαγωγίας, μαρίνες, πλοία, τουριστικά λεωφορεία, συναυλιακοί χώροι, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μοτοσυκλετών, καταστήματα λαϊκής ? παραδοσιακής τέχνης κ.ά.

«Πρώτη προτεραιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων πρέπει να έχουν πόλεις - περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως νησιά και παραλίες της ηπειρωτικής χώρας όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές μονάδες και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις», αναφέρεται στο έγγραφο.

Επίσης δίνονται οι κατευθύνσεις για στοχευμένους ελέγχους.

Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται «με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του ΦΠΑ (μη απόδοση, μεγάλα ποσά πιστωτικού ΦΠΑ) , καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό». Στο έγγραφο του ΣΔΟΕ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες προς τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής, ώστε σε αυτούς να επικεντρωθεί η ελεγκτική διαδικασία:

Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες εστιατόρια κ.ά.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν κι άλλες συναλλαγές («ανακύκλωση»).

Υποτιμολόγηση των εσόδων με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Λήψη εικονικών στοιχείων - πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ. θαλάσσιο σκι, ομπρέλες, υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λπ.) οι οποίες ενώ εμφανίζονται ότι συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο», στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα για αυτές, το οποίο αποκρύπτεται.

Εξάλλου, χθες, το ΣΔΟΕ προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας επιχείρησης (beach bar), στην περιοχή της Αρτέμιδας, για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων. Επίσης, στην Κέρκυρα ανεστάλη η λειτουργία κέντρου διασκέδασης για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com