Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Υπό διαπραγμάτευση το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το μέτρο επιβολής «εισιτηρίου» ύψους 25 ευρώ για τη νοσηλεία στο ΕΣΥ από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.





Όπως είπε, αν επιτύχουμε τους οικονομικούς στόχους, το μέτρο δεν θα υλοποιηθεί. Το σχετικό μέτρο -έχει ήδη ψηφιστεί- προβλέπει ότι οι ασθενείς προκειμένου να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο του ΕΣΥ θα καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ, ποσό ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει και «καπέλο» στις συνταγές, καθώς από το νέο έτος, για την εκτέλεση κάθε συνταγής ο ασθενής θα καταβάλει ένα ευρώ υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς. Το ευρώ θα το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά προβλεπόταν η έκδοση κοινής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησε, διεγράφη αυτή η υποχρέωση, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοσθεί αυτόματα από τις αρχές του επόμενου έτους.

Με τροϊκα
Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναφερόμενος στην επιβολή του «εισιτηρίου» για τη νοσηλεία υποστήριξε ότι η σχετική δράση είναι υπό διαπραγμάτευση. «Όταν έρχεται η τρόικα εμείς επιλέγουμε τι θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε, ποιο μέτρο μπορεί να αποδώσει και ποιο όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα υλοποιηθεί, «αν επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους». Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, καθώς τα οικονομικά στοιχεία για το τρέχον έτος είναι θετικά. «Όχι μόνο επιτυγχάνουμε τους προϋπολογισμούς αλλά είμαστε καλύτερα από τον στόχο, και δεύτερον με τις συγχωνεύσεις που κάνουμε και τις μεταρρυθμίσεις μειώνουμε περαιτέρω το κόστος της υγείας και άρα μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το μέτρο, αν κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά -όπως ανέφερε- «το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί με προβλήματα, αλλά λειτουργεί. Υπάρχουν γιατροί που κάνουν τιτάνιες προσπάθειες, δεν υπάρχουν μόνο γιατροί με πλαστά πτυχία. Λύνουμε κάθε ημέρα χιλιάδες προβλήματα, και παρά τα προβλήματα το σύστημα λειτουργεί. Δεν λύνονται όλα ως δια μαγείας. Καλώς διαμαρτύρεται ο κόσμος, αλλά δεν πρέπει να απαξιώνουμε την προσπάθεια που γίνεται».

Απολύσεις
Για το ενδεχόμενο απολύσεων στον τομέα της Υγείας, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η τρόικα δεν ζητάει απολύσεις και δεν θα γίνουν απολύσεις». Όταν έχεις κενά -σημείωσε- είναι παράλογο να κάνεις απολύσεις και ανέφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου Αττικόν, το οποίο χθες ζήτησε από το υπουργείο 20 άτομα για να λειτουργήσει εν μέσω θέρους.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως Οργανισμός έχει πολλά προβλήματα και ένα μεγάλο έλλειμμα. Εκτίμησε ωστόσο ότι με το μέτρα που θα έχουν θεσπιστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα μειωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό το έλλειμμα. Και διευκρίνισε ότι: «Η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο από αύξηση δαπανών αλλά και από μείωση εσόδων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com