Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ η ύφεση το 2013 θα διαμορφωθεί κάτω από το 5% τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στο Μega και΄για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ σχολίασε ότι η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ.





«Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει και των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρη. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζώνη τα βασικά της προβλήματα, με τραπεζική ένωση, με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και με ενιαία αγορά χρέους» σημείωσε ο υπουργός.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

«Δε βλέπω μεγάλες συγκρούσεις ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013».

Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια, ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι δυνατόν.


Σε ερώτηση αν θα ανασχθεί η ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα.Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ. Η ύφεση το 2013 θα είναι κάτω από το 5% η ύφεση».

«Κάνουμε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Κλείνουμε μαγαζιά, περάσαμε νόμο για κατασχέσεις εισπράξεων ταμείου όταν είναι ένα μαγαζί κλειστό» τόνισε ο υπουργός.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ -ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία- και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών.

«Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες»...

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε ην επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. «Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως τα «περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες».

«Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για "κούρεμα" καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο, ανέφερε: «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα».

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com