Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μέχρι 1 δισ. το κόστος για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Την ένταξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 καθώς και τη χρηματοδότηση του με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ.



Αυτό έκαναν χθες γνωστό οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Μανιάτης μετά το τέλος σύσκεψης για θέματα κοινής αρμοδιότητας.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος κυμαίνεται από τα 600 εκατ. ευρώ έως και το 1 δισ. ευρώ. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα της κατασκευής του και με τη συμμετοχή ιδιώτη, προκειμένου να πέσει το κόστος. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα αυτού του έργου μια και αφενός υπάρχει η πρόβλεψη της διασύνδεσης με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και αφετέρου επειδή η κατασκευή του καλωδίου θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση κατά 300 εκατ. ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές. Πηγές από το ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι το έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε με έξι χρόνια. Σε σχέση με τη διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες, ο κ. Μανιάτης έκανε γνωστό ό,τι το έργο προχωρά καθώς έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και αναμένονται προσφορές την 1η Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και την πορεία του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ' οίκον” και ιδιαίτερα για την καθυστέρηση στην εκταμίευση χρημάτων και αποφάσισαν στη σύσταση κοινής επιτροπής που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Τέλος εξετάστηκαν και ζητήματα απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com