Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΦΠΑ: Πότε ισχύει το 13% και πότε το 23% στα αναψυκτικά

Διευκρινίσεις για τον συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στα αναψυκτικά όταν αυτά καταναλώνονται εντός και εκτός καταστημάτων έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι:






1. Η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση και λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία κ.λπ.).

2. Η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, υπάγεται από σήμερα έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κ.λπ.), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθού.

Ετοιμα φαγητά
Όσον αφορά την κατανάλωση έτοιμων φαγητών ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σημειώνει μέσω του twitter ότι «δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ' οίκον). Στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής 13%)».

Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% το υπουργείο Οικονομικών αναμένει μείωση των τελικών τιμών στα προϊόντα κατά 8,1% ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Αυτό είναι και το στοίχημα της κυβέρνησης, δηλαδή να περάσει στην αγορά η μείωση του φόρου, διαφορετικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επιστρέψει στο 23%. Σύμφωνα με το υπουργείο «η μείωση των τελικών τιμών είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, καθώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους με αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com