Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Σε 12 δόσεις η ρύθμιση των νέων ληξιπρόθεσμων

Νέες, πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία προωθούν το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ.





Με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί μια ύστατη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ως το τέλος του 2012, αλλά αδυνατούσαν να κάνουν χρήση των διατάξεων καθώς δεν έχουν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές.

Η εγκύκλιος, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, θα δίνει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες εισφορές που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να ανοίξουν την πόρτα για να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Οροι
Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή» -όπως ονομάσθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων- ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία δημιουργημένες εντός του 2013, είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, να πληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά αναμένεται να επεκταθεί σε ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ και ΟΓΑ. Όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ τα έσοδα από καθυστερούμενες οφειλές προηγούμενων ετών (από τη ρύθμιση των 48 δόσεων) ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 92.662.187 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,80% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Ιουλίου 2012. Στον ΟΑΕΕ μέχρι και τις 26 Ιουλίου στη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων είχαν ενταχθεί 3.391 οφειλέτες και στην πάγια ρύθμιση 356 επαγγελματίες. Συνολικά ο αριθμός των οφειλετών στον οργανισμό υπερβαίνει τους 500.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com