Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κεραυνοί Ζήγρα: Εδινα στον Ακη 100 ως 150 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα από τις "μίζες"

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και παραλήπτης όλων των χρημάτων, που δόθηκαν ως «μίζες» για εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται απολογούμενος ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.






«Πριν ομολογήσω και αρχίσουν όλοι να με λένε «ρουφιάνο» είχα προσπαθήσει να πείσω τον Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει», ανέφερε,επίσης, ο κ. Ζήγρας.

Ο θεωρούμενος ως «δεξί χέρι του υπουργού» άρχισε ν΄ απολογείται για τη σοβαρή εμπλοκή του στην υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με σφοδρή «επίθεση» στον συγκατηγορούμενο και εξάδελφο του, στον οποίο απέδωσε ρόλο φυσικού και ηθικού αυτουργού στην υπόθεση.

Στην έναρξη της απολογίας του κ. Ζήγρα, ο πρώην υπουργός δεν βρισκόταν στο εδώλιο, αλλά μετά από πρόσκληση του προέδρου, προκειμένου να ακούσει τον εξάδελφο του και τα όσα του καταλογίζει, ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος επέστρεψε στην δικαστική αίθουσα.

Σύμφωνα με το κ. Ζήγρα, ακόμη και η κάλυψη από τον πρώην υπουργό των εξόδων νοσηλείας του στην Γερμανία, όταν αρρώστησε βαριά, «έγινε για να μην πεθάνω πριν προλάβω να του πω για όλους τους λογαριασμούς που είχα ανοίξει για εκείνον».

Στην απολογία του ο Νίκος Ζήγρας τηρεί την γραμμή που αποφάσισε να ακολουθήσει, όταν ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά στον ανακριτή της υπόθεσης, αποφασισμένος να «μιλήσει για όλους και για όλα».

Σήμερα ο κατηγορούμενος υποστήριξε στο δικαστήριο πως πριν μεταβάλλει την αρχική του στάση και προχωρήσει σε ομολογία είχε ζητήσει από τον βασικό κατηγορούμενος να το πράξει εκείνος:

«Πριν ομολογήσω και αρχίσουν όλοι να με λένε «ρουφιάνο» είχα προσπαθήσει να πείσω τον Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ζήγρας, ακόμη και μέσα στην φυλακή παρότρυνε τον εξάδελφο του να ομολογήσει, αλλά «εισέπραττα κάθε φορά την οργισμένη άρνηση του».

Ο κ. Ζήγρας επανέλαβε όσα έχει υποστηρίξει στην συμπληρωματική του απολογία στον ανακριτή για τον ρόλο των προσώπων που έχουν άμεση εμπλοκή με την ροή του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», τον καταζητούμενο Φουάντ αλ Ζαγιάντ, τον εκζητούμενο από τις κυπριακές Αρχές με ένταλμα του ανακριτή, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, αλλά και τον συγκατηγορούμενό του, πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο.

Επανέλαβε δε ότι φοβάται για τη ζωή του και τη ζωή των οικείων του.

Περιγράφοντας τις διαδρομές των παράνομων αμοιβών που καταλογίζονται στον πρώην υπουργό, ο κ. Ζήγρας αναφέρθηκε και πάλι σε ραντεβού, όπου παραδίδονταν «μαύρες σακούλες» με χρήματα για τον υπουργό. Όπως είπε τα επίμαχα ραντεβού, όπου άλλαζαν χέρια οι σακούλες με τα μετρητά, «γίνονταν πάντα νυχτερινές ώρες στα γραφεία του κ.Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα και στην οδό Ομήρου».

Ο κατηγορούμενος ήταν απόλυτος ως προς τον ρόλο του εξαδέλφου του και στις αγορές ακινήτων, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του ρόλο «εκτελεστικού οργάνου».

Όπως ανέφερε, όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν «ήταν επιλογή του 'Ακη Τσοχατζόπουλου» και όλα τα χρήματα που διατέθηκαν προέρχονταν από παράνομη δραστηριότητα.

«Σε εμένα αρχικά έλεγε ότι τα χρήματα αυτά ήταν από 'Αραβες επενδυτές», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν μόνο εμένα. Αν είχα εγώ όλα αυτά τα χρήματα, θα είχα εξαφανιστεί και δεν θα με έβρισκε κανένας».

Νωρίτερα απολογήθηκε στο δικαστήριο η κατηγορουμένη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία είπε ότι από το 2004 γνώριζε πως το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανήκει στον 'Ακη Τσοχατζόπουλο.

Όπως μάλιστα υποστήριξε η κ. Λαμπροπούλου, «ο Ν. Ζήγρας, το 2004 πια, μου είπε ότι το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν του Υπουργού».

Επίσης έκανε λόγο για «χοντρά σφάλματά της», καθώς βοήθησε τον πρώην υπουργό, ώστε να εμφανιστεί «ένας δικός μου άνθρωπος» ως ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Η λογίστρια είπε πως γνώριζε τον πρώην υπουργό, αλλά και τον κ. Ζήγρα από το 1987, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως μέσω του κ. Ζήγρα «με ξεγέλασε ο Τσοχατζόπουλος».

Όπως ανέφερε η κατηγορουμένη, πριν το 2004 δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη της τίποτε το παράνομο και δεν πέρασε ποτέ, όπως τόνισε, από το μυαλό της, ακόμα κι αν πίσω από τις εξωχώριες εταιρίας ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος και αν υπήρχε διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Η κατηγορουμένη όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο γιατί δεν προέβη σε κάποια ενέργεια, όταν άρχισε να έχει υποψίες για τον υπουργό, απάντησε πως την απέτρεψε «το δέος που είχα γι αυτόν τον άνθρωπο, που ήταν παντοδύναμος» και συμπλήρωσε πως όταν σε ανύποπτο χρόνο είχε κάνει νύξη στον κ. Τσοχατζόπουλο εκείνος ήταν τόσο αρνητικός που «πήγα να φύγω από τον 5ο όροφο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Αφού, όμως, δεν το δέχεται σήμερα, θα το δεχόταν τότε;».

Στην κατάθεσή ο κ. Ζήγρας είπε ακόμα: «Όλοι γνώριζαν ότι τα χρήματα ήταν του Άκη. Μόνο που δεν ήξεραν την προέλευσή τους» και πρόισθεσε λέγοντας ότι «είχε φθάσει στο σημείο να του παραδίδει 100.000-150.000 ευρώ την εβδομάδα» αλλά και δηλώνοντας «μεγάλη ντροπή» για τη σχέση του με τον πρώην υπουργό.
Ο κατηγορούμενος αντέκρουσε τα περί δικού του παραμάγαζου, δηλώνοντας ότι «αν ήμουν πρωταγωνιστής, αν είχα όλα αυτά τα χρήματα, θα είχα εξαφανιστεί και δεν θα με έβρισκε κανείς», ενώ έδειξε τον Τσοχατζόπουλο, ως «φυσικό και ηθικό αυτουργό», «παραλήπτη όλων των χρημάτων» από τα εξοπλιστικά των Tor - Μ1 (Antey, Drumilan) σε συνεργία με τους Ντίνο Μιχαηλίδη, Βλάση Καμπούρογλου (βρέθηκε δολοφονημένος στην Τζακάρτα), Φουάντ Αλ Ζαγιάτ Φουαντ και «όπως μου αναφέρθηκε» Γιάννη Σμπώκο.
Ο Ζήγρας στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στο πόσο των 32 εκατ. ελβετικών φράγκων που έφυγαν από τον λογαριασμό του - καταζητούμενου σήμερα - Αλ Ζαγιάτ.
Ο ίδιος έθιξε και την υπόθεση των υποβρυχίων, ισχυριζόμενος ότι ο Γιάννης Μπέλτσιος κατέθεσε 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, σε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία, με τελικό αποδεκτή τον Τσοχατζόπουλο.
Πρόεδρος: «Πως συνδέετε την υπόθεση αυτή με τα υποβρύχια;».
Ζήγρας: «Μου το είπε ο Ακης, είναι από πρόγραμμα υποβρυχίων. Απλά, πολύ απλά».
Η απολογία πήρε εξομολογητική χροιά όταν ο Νικόλαος Ζήγρας προσπάθησε να δώσει μια ερμηνεία της στάσης που τηρεί.
«Πολλοί αναρωτιούνται ποιο ήταν το κέρδος για μένα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος, μεγαλύτερη αμοιβή από τη βοήθεια που μου προσέφερε στο θέμα της υγείας μου (φθινόπωρο του 1999 εκδηλώθηκε το πρόβλημα). Αλλιώς, δεν θα ζούσα. Η παραπλάνηση, όμως, το ψέμα, η εξαπάτηση, είναι μεγαλύτερα από τα προαναφερθέντα οφέλη» - σσ: ο Ζήγρας ισχυρίζεται ότι ο Τσοχατζόπουλος του είχε αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων από τον Μιχαηλίδη, μιλώντας του για Άραβες επενδυτές.
Τα καρφωμένα και οι απειλές
Στην πυκνή απολογία του, ο Νικόλαος Ζήγρας είπε μεταξύ άλλων:
- Για τον Ντίνο Μηχαηλίδη (για τον οποίο η δικάσιμος στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη, ως προς την έκδοσή του): «μου έδωσε τη βαλίτσα με τα 80 εκατ. δρχ., στο ξενοδοχείο Hilton, το 1998. Με είχε στείλει ο Ακης, συνοδεία του προσωπικού φρουρού του, Απόστολου Κασιμάτη. Την παρέλαβα να την πήγα στην Κομνά Τράκα».
Και ανέφερε ακόμη: «Έχω ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Μιχαηλίδη».
«Τσοχατζόπουλος και Μιχαηλίδης συναντώνται αργά το βράδυ, στο γραφειο του πρώην υπουργού, αλλά και στην Ομήρου 8. Ύστερα από κάθε συνάντηση, ο Μιχαηλίδης έχει επαφή με τον Καμπούρογλου και αυτός να τον Σμπώκο».
«Ο Μιχαηλίδης μαζί με τον Καμπούρογλου, πίεζαν τον Άκη να υπογράψει την οψιόν για τα αντιπυραυλικά συστήματα, για την είσπραξη των υπολοίπων από τα αντισταθμιστικά».
«Η μεταξύ τους σχέση είχε επεκταθεί και στην υπόθεση των S300 και τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα».
Για Γιάννη Σμπώκο: «είχε κατ' ιδίαν επαφή με τον Τσοχατζόπουλο, οι συναντήσεις τους γίνονταν αργά το βράδυ στην Κομνά Τράκα».
«Ο Σμπώκος είχε δεχθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία επένδυσε μέσω του πεθερού του στο χρηματιστήριο».
Στο σημείο αυτό, ο Ζήγρας επεκτάθηκε: «όλοι γνώριζαν τα πάντα. Και οι γυναίκες του γνώριζαν τα πάντα, τα έβλεπαν, τα αισθάνονταν...», για να δεχθεί την περιπαικτική ερώτηση του προέδρου «οι γυναίκες του; πόσες γυναίκες είχε;».
Για την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου: «Προτού βγει το διαζύγιο του Τσοχατζόπουλου, της παρέδωσα (μου τα έδωσε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, υιός) 400.000 δολάρια στο Hilton της Γενεύης. Τα έβαλε σε θυρίδα, παρουσία της αδελφής της. Ο Άκης περίμενε στο ξενοδοχείο Savoy, σε κοντινή απόσταση για να βεβαιωθεί για την παράδοση. Η Γκούντρουν δεν έχει δουλέψει πουθενά».
Ο Ζήγρας «κάρφωσε» και άλλους από τους συγκατηγορούμενούς του, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Αστέριο Οικονομίδη, που του καταλόγισε ότι γνώριζε και είχε προσωπική σχέση με τον Τσοχατζόπουλο, παρά τα όσα λέει σήμερα, ενώ κατήγγειλε ότι έχουν δεχθεί απειλές οι δύο κόρες του στη Θεσσαλονίκη και επίθεση ο συνήγορός του το ίδιο βράδυ της απολογίας του στον ανακριτή...
«Ο Άκης, ο Οικονομίδης, η Λαμπροπούλου, η Αρετή, λένε ξαφνικά ότι είμαι ο μοναδικός ένοχος και με χαρακτηρίζουν ρουφιάνο», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Ξέχασαν κάποιοι ότι ήλθαν στο κελί μου μία ημέρα πριν από την απολογία μου».

«Ο Άκης με παρακάλεσε να μην μπλέξω κανέναν. Ο Οικονομίδης μου υποσχέθηκε "θα σε βοηθήσω"», υποστήριξε ο Ζήγρας. Είπε ωστόσο και ότι δεν είχε καμία οικονομική συναλλαγή με τους εξής εκ των συγκατηγορουμένων του: Νικόλαο Γεωργουλάκη, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Βίκυ Σταμάτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com