Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ είχαν οι ελληνικές βιομηχανίες το 2012

Διεύρυνση των ζημιών, κάμψη των λειτουργικών κερδών αλλά και οριακή αύξηση των πωλήσεων παρουσίασε ο κλάδος της βιομηχανίας το 2012 σε σύγκριση με το 2011, όπως προκύπτει από την 21η έκδοση της έρευνας «Ελληνική Βιομηχανία».




Ειδικότερα, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3% και ανήλθαν σε 46,8 δισ. ευρώ, ωστόσο ο όγκος παραγωγής συρρικνώθηκε για έκτο διαδοχικό έτος, και περιορίσθηκε σε επίπεδο σχεδόν 27% χαμηλότερα σε σχέση με το 2005. Τα EBITDA υποχώρησαν 17,5% και περιορίσθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές καθαρές ζημίες «εκτοξεύθηκαν» στο 1,04 δισ. ευρώ έναντι συνολικών καθαρών ζημιών 360 εκατ. ευρώ το 2011.

Από τις 2.175 επιχειρήσεις περίπου 510 είχαν πωλήσεις κάθε μία άνω των 10 εκατ. ευρώ, άλλες 300 είχαν έσοδα 5-10 εκατ. ευρώ, ενώ 930 είχαν μεγέθη πωλήσεων μεταξύ 1 εκατ. ευρώ - 5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες 435 είχαν μικρότερα έσοδα. Κερδοφόρες ήταν οι 1.115, δηλαδή το 51,3%, με συνολικά καθαρά κέρδη της τάξεως του 0,88 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, ζημιογόνες ήταν οι 1.060, δηλαδή το 48,7%, με συνολικές καθαρές ζημίες της τάξεως του 1,92 δισ. ευρώ.
Ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ είχαν οι ελληνικές βιομηχανίες το 2012

Τα παραπάνω αποτελέσματα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, αναδεικνύουν, έναν έντονο δυισμό στο εσωτερικό της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του τομέα, που πλησιάζει το 50% του αριθμού των επιχειρήσεων, κατορθώνει να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του που αδυνατεί να συγκρατήσει σε ανεκτά επίπεδα τη λειτουργική του αποδοτικότητα και υπό τις παρούσες συνθήκες καθίσταται ολοένα και λιγότερο βιώσιμο, ενώ επηρεάζει καθοριστικά, λόγω του όγκου του, τα συνολικά οικονομικά και παραγωγικά μεγέθη του τομέα.

Επενδύσεις και απασχόληση
Ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ είχαν οι ελληνικές βιομηχανίες το 2012
Την ίδια στιγμή, η οικονομική δυσπραγία που χαρακτήρισε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας επηρέασε τα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων, τα οποία μπήκαν στον «πάγο» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι θέσεις εργασίας, οι οποίες πιέστηκαν σημαντικά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην ελληνική μεταποίηση «χάθηκαν» 36.200 θέσεις εργασίας(!). Επιπλέον, το 2012 επιταχύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της ροής τραπεζικών κεφαλαίων στον ελληνικό βιομηχανικό τομέα. Συγχρόνως, εντάθηκε η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων του τομέα, ενώ επιδεινώθηκαν οι δείκτες ρευστότητας του 45% των βιομηχανικών εταιρειών, παρά τις εκτεταμένες ρυθμίσεις των τραπεζικών οφειλών που έγιναν στο πλαίσιο κεφαλαιακών αναδιαρθρώσεων.

Η ICAP υποστηρίζει πως αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες σχεδόν εννέα στις δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση. Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύτηκαν από άνοδο του χρηματοοικονομικού κόστους των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πραγματικό επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια τον Δεκέμβριο του 2012 εκτιμάται ότι είχε ανέλθει σε 6,15%, έναντι 4,86% τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παρούσα έρευνα επισημαίνει πως για πολλές επιχειρήσεις ήταν σημαντικά υψηλότερο. Μείζον θέμα για τον κλάδο, ίσως το μεγαλύτερο, είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο οι βιομήχανοι παρομοιάζουν με βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής βιομηχανίας.
Ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ είχαν οι ελληνικές βιομηχανίες το 2012

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η οποία εκπροσωπεί τις βιομηχανίες που καταναλώνουν πάνω από το 50% της συνολικής βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας, ο ρυθμός ανόδου των τιμών της ενέργειας το 2012 ήταν διψήφιος, φτάνοντας το 14,9% στα τέλη του έτους. Η ΕΒΙΚΕΝ προειδοποιεί πως εάν δεν ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ανακούφιση του κλάδου, δεν αποκλείεται ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να αποφασίσουν την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας τους.

Εξαγωγικές επιδόσεις
Μοναδική πηγή αισιοδοξίας είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Το μερίδιο της παραγωγής που εξάγεται εκτιμάται ότι πλησίασε το 50% το 2012 από 45% το 2011 και 36,1% το 2010.

Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία για την πορεία της ζήτησης και τις νέες παραγγελίες στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 ήταν θετικές, λόγω των ενδείξεων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και της πολιτικής κατάστασης, ωστόσο τον Ιούνιο υποχώρησαν και πάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com