Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

SATO: «Πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσης άναψαν πιστωτές και δικαστήριο

Βάσιμες ελπίδες ότι θα καταφέρει να ανακάμψει και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξη έχει η SATO, ύστερα από την έγκριση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της.



Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια ασυνήθιστη διαδικασία εξυγίανσης για τα ελληνικά δεδομένα καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες με το άρθρο 99 αλλά με ταχείς ρυθμούς υπήρξε συμφωνία με τους πιστωτές και έγινε χρήση του άρθρου 106Β το οποίο αναφέρεται σε προϋπογεγραμμένη συμφωνία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει δραστική μείωση των υποχρεώσεων της εταιρείας από τα 68 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 10 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων από τις τράπεζες ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και, παράλληλα, η Εμπορική και ALPHA θα αποκτήσουν τα ακίνητα της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα ενώ για γίνει και απομείωση των υποχρεώσεων σε ανέγγυους πιστωτές κατά το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο ευρώ με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Επενδυτικό πλάνο

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι με την παραπάνω συμφωνία και εξασφαλισμένη ρευστότητα αλλά και έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα εξορθολογισμού δαπανών μπορεί να προχωρήσει στο επενδυτικό της σχέδιο που έχει και την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση του brand ΕΝΤΟS στο χώρο του οικιακού επίπλου με την είσοδο του σε νέες κατηγορίες όπως π.χ. παιδικό έπιπλο, την ενίσχυση του δικτύου της και κάλυψη τμημάτων της αγοράς που παρουσιάζουν σημαντικά κενά. Επίσης, περιλαμβάνει δυναμικό άνοιγμα στην αγορά της χονδρικής με σημαντικές συνεργασίες που πρόκειται να ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε περιέλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας της κρίσης και της κατακόρυφης κάμψης της κατανάλωσης στον κλάδο του επίπλου. Τα τελευταία χρόνια, έκλεισε σημαντικό αριθμό σημείων πώλησης, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα ενώ παράλληλα κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί όρθια. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της εταιρείας είχαν μεταφερθεί στις 8/4/2011 στην κατηγορία «επιτήρησης» με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία “Επιτήρησης” ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2010 διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com