Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ποιοι θα παίρνουν δωρέαν ή φθηνότερα φάρμακα

Με μειωμένη ή και μηδενική συμμετοχή θα προμηθεύονται πλέον τα φάρμακά τους χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.





Πρόκειται για 500.000 διαβητικούς οι οποίοι θα παίρνουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου εντελώς δωρεάν και για 100.000 ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή νοσήματα για τους οποίους η συμμετοχή στα φάρμακα μειώνεται από 25% σε 10%. Επιπρόσθετα, πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν άμεσα 50.000 φτωχοί ασφαλισμένοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η λίστα με τα ονόματα των δικαιούχων προέκυψε από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείο Οικονομικών και αφορά πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ενώ η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από κάποια ιδιωτικά φαρμακεία στην περιφέρεια σε συνεργασία με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις -φέρουν την υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά- δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως εξήγησε χθες ο κ. Σαλμάς, οι αποφάσεις αυτές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ καθώς έχει εξασφαλιστεί η σχετική έκπτωση από την φαρμακοβιομηχανία (για την περίπτωση των διαβητικών) ενώ με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (για ρευματοειδή νοσήματα) δεν θα συνταγογραφούνται τα ακριβά σκευάσματα. Για το πρόγραμμα των 50.000 ασφαλισμένων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει αναλάβει να διαθέτει δωρεάν τα φάρμακα.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2013 είναι 1 δισ. όταν πέρυσι ήταν 2,5 δισ. και από 4 δισ. που πλήρωνε για φάρμακα το 2011, πληρώνει 2,4 δισ..

Τέλος, για τους φαρμακοποιούς ανέφερε ότι «στη νέα προγραμματική συμφωνία που θα έχουμε σε λίγες μέρες, δεν θα έχει για το 2013 την δέσμευση του να μειωθεί το ποσοστό κέρδους μέχρι το 2015».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com