Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΦΑΠ με αντικειμενικές σε 457 περιοχές έως 3.040 ευρώ / τ.μ.

Με αντικειμενική τιμή που φθάνει ακόμη και τις 3.040 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο θα επιβληθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.




Το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή του ΦΑΠ καθόρισε ειδικές «αντικειμενικές τιμές» στα οικόπεδα σε 457 δήμους ή κοινότητες. Οι συγκεκριμένες τιμές θα ληφθούν υπόψη αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και δεν έχουν καμιά σχέση με τις τιμές που εφαρμόζονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι ειδικές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ξεκινούν από τα 2,2 ευρώ στον δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας και φθάνουν τα 3.040 ευρώ σε Βούλα και Παλαιό Φάληρο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη οι τιμές υπολογίστηκαν με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας. Παρόλα αυτά προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις τιμών μεταξύ γειτονικών δήμων. Για παράδειγμα στον δήμο Δάφνης η ειδική «αντικειμενική τιμή» για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ ορίστηκε στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον γειτονικό δήμο Άγιο Δημήτριο που ορίστηκε στα 700 ευρώ το τ.μ., ενώ είναι αρκετά υψηλότερη ακόμη κι από την Εκάλη που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη τα πιο «ακριβά» οικόπεδα βρίσκονται στο Πανόραμα (700 ευρώ) και στο κέντρο της πόλης (650 ευρώ). Στο νομό Πειραιώς η χαμηλότερη τιμή είναι 7 ευρώ στα Αντικύθηρα και η υψηλότερη φθάνει τα 747 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στη Νίκαια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com