Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012 Κατάλληλες για κολύμβηση 2.149 περιοχές

Κατάλληλες για κολύμβηση είναι 2.149 περιοχές και πάνω από 2.000 από αυτές κατατάσσονται στην υψηλότερη κλίμακα της εξαιρετικής ποιότητας.




Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για το 2012 η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο για τα κολυμβητικά ύδατα (http://www.bathingwaterprofiles.gr/).

Συνολικά, παρακολουθήθηκαν 2.155 σημεία και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

- 2.149 περιοχές (ποσοστό 99.7%) χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες για κολύμβηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (πάνω από 2.000) να κατατάσσονται στην υψηλότερη κλίμακα της εξαιρετικής ποιότητας.

- Μόνο 6 σημεία (ποσοστό 0.03%) χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας», τα οποία βρίσκονται σε παράκτια ύδατα. Πρόκειται για τις παραλίες Δάφνη, Αγυιά Κάμπιγκ στην Πάτρα, Μποζαΐτικα Αχαΐας, Πλαζ Πρόκου - Εθνικό Στάδιο Γυθείου, Χώρα - Καμάρα Άνδρου και Μαρίνα Πόρτο Καρράς.

Ωστόσο σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο στα τέσσερα πρώτα τα αρνητικά αποτέλεσμα οφείλονται σε υψηλές συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων που παρατηρήθηκαν κατά την κολυμβητική περίοδο του έτους 2010, ενώ η ποιότητα των υδάτων εμφανίζει συνεχή βελτίωση τα έτη 2011 και 2012.

Έτσι, όπως αναφέρει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας των λουομένων». Μάλιστα σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων (π.χ. σύσταση για απαγόρευση κολύμβησης) για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο του 2013. Πάντως για λόγους πληρέστερου ελέγχου, σύμφωνα με το υπουργείο, από το 2013 έχει ενταχθεί νέο πρόσθετο σημείο παρακολούθησης, στην ακτή Δάφνη του Δήμου Πατρέων.

Σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περίπτωση της Χώρας-Καμάρας Άνδρου. Όπως προκύπτει από τα Μητρώα Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης, στη συγκεκριμένη περιοχή εκβάλει αγωγός αποχέτευσης λυμάτων και ο Δήμος Άνδρου έχει αναρτήσει πινακίδα απαγόρευσης της κολύμβησης ήδη από το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΓΥ κατά την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης την κολυμβητική περίοδο 2012, παρατηρήθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων μειώθηκαν σε σύγκριση με την κολυμβητική περίοδο του 2010, οπότε οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Σε ότι αφορά την περιοχή της Μαρίνας του Πόρτο Καράς το πρόβλημα εντοπίζεται εντός της Μαρίνας, στην οποία εκ του νόμου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση. Επισημαίνεται ότι στην ταυτότητα που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2011 εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ύδατα δεν είναι κολυμβητικά.

Η ΕΓΥ πρότεινε (με κοινοποίηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή) την αφαίρεση των δύο συγκεκριμένων σημείων της Άνδρου και της Χαλκιδικής από το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Επικαλείται σχετικά τη διαδικασία αναθεώρησης του Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, που καθόρισε το 2012 η ΕΓΥ με την υπ΄αρ. 1007172/27-04-2012 εγκύκλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com