Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα

Βέβαιος ότι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα (SMP) που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης από παρεμβάσεις που έκαναν για να στηρίξουν το Ελληνικό Πρόγραμμα θα επιστρέψουν στη χώρα μας, εμφανίστηκε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. «Αυτά τα κέρδη θα επιστραφούν.




Υπήρξε δέσμευση στο προηγούμενο Eurogroup από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Ευρωζώνης ότι τα κέρδη αυτά, θα επιστραφούν στο ακέραιο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις των Νάντιας Βαλαβάνη και Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου, θα βρεθεί ισοδύναμη λύση και στο φλέγον ζήτημα της ανακύκλωσης (Roll Over) των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που έχουν οι ξένες τράπεζες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που ενδέχεται να προκύψει.

Πρόκειται για την μετακύλιση ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ που λήγουν στη διετία 2013 - 2014, σε μεταγενέστερες ημερομηνίες η οποία αν ματαιωθεί θα προκαλέσει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ στο παραπάνω διάστημα γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα 8,1 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα: ποσό 1,1 δισ. αντιστοιχεί σε SPM's που έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευσή τους. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ περίπου αφορούν σε SPM' s που μένει να εγκριθούν όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Σχετικά με τη ANFA'S, o κ. Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι μετά τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ ότι ενδεχόμενη ανακύκλωση, ισοδυναμεί με νομισματική χρηματοδότηση, γεγονός που απαγορεύεται από τη Συνθήκη, η Ελλάδα «έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ψάξουν να βρουν ισοδύναμους τρόπους, προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, χωρίς να θεωρηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση».

Επικαλέστηκε μάλιστα τις προχθεσινές αποφάσεις για την Κύπρο, σημειώνοντας «η απόφαση αυτή, είναι ένα καλό πρόκριμα και για την Ελλάδα. Το θέμα μας αφορά διότι θα ελαφρυνθούμε από την ανακύκλωση. Κυρίως όμως αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων από τους εταίρους μας».

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Αναφερθείς στις πρόσφατες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι κατέδειξαν πως η οικονομική βελτίωση εξαρτάται άμεσα από την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. «Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί την πιο σοβαρή παράμετρο για την υλοποίηση επενδύσεων, αφού οι αποφάσεις των επενδυτών, λαμβάνονται κυρίως με βάση το πολιτικό περιβάλλον» είπε και πρόσθεσε «προσφυγή σε εκλογές θα έθετε σε κίνδυνο κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για να βγει από την ύφεση».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε αισιόδοξα ότι «η χώρα μας έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί και θα ανταποκριθεί τόσο στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί όσο και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έχουμε θετικές ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Και υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές που βοηθάνε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή, απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 540 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε στην Ελβετία από κερδοσκοπικό hedge fund και δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Στις επίμονες ερωτήσεις που απηύθυνε σε έντονο ύφος ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση σε μικρο-ομολογιούχους και κερδοσκοπικά κεφάλαια ο υπουργός περιορίστηκε να σημειώσει αυστηρά «θα μιλήσω όταν έλθει η ώρα. Δεν θα ρίξω εγώ νερό στο μύλο των κερδοσκόπων». Και όταν επανήλθε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες το θέμα επανέλαβε «στη Βουλή θέλω να απαντώ θεμελιωμένα. Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει σύμφωνα με το νόμο. Δεν πρόκειται εμείς να χρεοκοπήσουμε το κράτος! Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν σύμφωνα με το νόμο. Αν δεν τα πλήρωνε θα είμασταν χρεοκοπημένοι σήμερα».

Εγγυημένες οι καταθέσεις

Ρητή διαβεβαίωση ότι «είναι απολύτως εγγυημένες οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000» έδωσε για ακόμα μία φορά χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Και με αφορμή έντονη αντιδικία που είχε με την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι επανέφεραν χωρίς στοιχεία την έωλη φημολογία περί επικείμενου κουρέματος υπογράμμισε αυστηρά «οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Εάν θέλετε τώρα εσείς να δηλώνετε από του βήματος της Βουλής και να λέτε στον ελληνικό λαό για να τον φοβίσετε, δήθεν ότι θα κουρευτούν οι καταθέσεις, τότε λυπάμαι για το κατάντημά σας». Στον πρόεδρο του κόμματος Π. Καμμένο, ο κ. Στουρνάρας είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα, μεταξύ άλλων, οτι «οι βασικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δύο ημέρες στο Συμβούλιο Κορυφής. Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρωζώνη δεν απειλούνται».

Κάλυψη χρηματοδοτικού κενού

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου, θα βρεθεί ισοδύναμη λύση και στο φλέγον ζήτημα της ανακύκλωσης (Roll Over) των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που έχουν οι ξένες τράπεζες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που ενδέχεται να προκύψει.

Ομόλογα 20 δισ.

Πρόκειται για τη μετακύλιση ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ που λήγουν στη διετία 2013 - 2014, σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, η οποία αν ματαιωθεί θα προκαλέσει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ στο παραπάνω διάστημα γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com