Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά το φθινόπωρο

Βέβαιο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος εμφανίστηκε το στέλεχος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κάι Κάρστενσεν, προειδοποιώντας τους Γερμανούς φορολογουμένους ότι θα πρέπει να «ξεγράψουν» μέρος των απαιτήσεών τους για τα χρήματα που έχει δανείσει το γερμανικό δημόσιο στην Ελλάδα.




Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του Βερολίνου όπως εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι ο Σόιμπλε θα μεταβεί στην Αθήμα στις 18 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Κάρστενσεν, ειδικό για θέματα πραγματικής οικονομίας στο Ifo, η Ελλάδα χρωστά στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ 207 δισ. ευρώ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν να «ματώσουν». «Θα υπάρξουν κόλπα για το πώς θα μπορέσουν να πουλήσουν οι πολιτικοί κάτι τέτοιο στο εκλογικό σώμα τους, για παράδειγμα μέσω του πληθωρισμού», εκτίμησε ο οικονομολόγος και υποστήριξε πως ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, εκτός από το «κούρεμα». Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, εξήγησε ο κ. Κάρστενσεν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει «φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμηση πως για να μη σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, θα πρέπει το χρέος, να μη διαγραφεί με τη μία, αλλά σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com