Η συζήτηση για το ενδεχόμενο να βγουν στο σφυρί ακίνητα μικρομεσαίων νοικοκυριών άνοιξε και έκλεισε μέσα στον Αύγουστο, αφήνοντας ωστόσο σημάδια στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απ΄όπου μάλλον προεξοφλείται και μια απώλεια, αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη.
Ταυτόχρονα όμως η... περιπέτεια των πλειστηριασμών οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αναμένεται να εκφραστούν με κινήσεις ταυτόχρονου ελέγχου και κατευνασμού των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Παράλληλα στο Μαξίμου κρατούν ανοιχτούς διαύλους με βουλευτές που δείχνουν να έχουν τη διάθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση στα δύσκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άμεσα θα αλλάξουν κομματική ταυτότητα.
Στα σκαριά κυανοπράσινος ανασχηματισμός στη Βουλή
Οι κινήσεις από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ αναμένεται να γίνουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε οι αλλαγές να αποτυπωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχει πρόταση για αντικατάσταση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη με τον Κώστα Μαρκόπουλο, που επανεντάχθηκε στο κόμμα μετά το συνέδριο του Ιουνίου. Η κ. Βούλτεψη αρνήθηκε τη θέση της υφυπουργού Υγείας παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησης, διότι, όπως λένε οι πληροφορίες, εκτιμούσε ότι δεν μπορούσε να συνεργασθεί με τον Άδ. Γερωργιάδη.
Η Σοφία Βούλτεψη
Παρέμεινε όμως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ. Το σχόλιό της όμως για τη φημολογούμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όποιοι βρεθούν σε απόγνωση, βλέποντας να βγαίνει στο σφυρί το μοναδικό τους σπίτι, θα αρπάξουν τις καραμπίνες», έγραψε σε άρθρο της. Στην Κ.Ο. της ΝΔ πάντως οι υποστηρικτές της κ. Βούλτεψη είναι πολλοί και υπενθυμίζουν ότι λειτουργεί σαν «βαρόμετρο» για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών.
Επίσης εντός του Σεπτεμβρίου θα εκλεγούν οι νέοι πρόεδροι των Μόνιμων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Εξωτερικών και Άμυνας και Οικονομικών. Οι μέχρι τώρα πρόεδροι των επιτροπών Κώστας Γκιουλέκας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αντώνης Μπέζας υπουργοποιήθηκαν στον ανασχηματισμό με αποτέλεσμα στα θερινά τμήματα να γίνει προσωρινή αναπλήρωσή τους.
Κινήσεις αναμένεται να γίνουν και στο ΠΑΣΟΚ καθώς η παραμονή του Πάρη Κουκουλόπουλου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μετά την επιλογή του να μην ψηφίσει την υπαγωγή στην κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών έχει δημιουργήσει προηγούμενο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί ανοιχτή γραμμή με έναν προς ένα τους βουλευτές και αυτό αποτυπώνεται και στα δείπνα που παραθέτει. Ωστόσο φαίνεται ότι η συζήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Μιχάλη Κασσή και τη Θεοδώρα Τζάκρη για το θέμα των πλειστηριασμών απέδωσε μόνο κατά το ήμισυ.
Η βουλευτής Πέλλας δεν φαίνεται να πείσθηκε από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και φέρεται αποφασισμένη να καταγράψει τη διαφωνία της. Στο μεσοδιάστημα ορισμένοι στοιχηματίζουν ότι θα πλαισιώσει το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, κίνηση που εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει τη μείωση του αριθμού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 154.
Οι ενδεχόμενες απώλειες στη διαδρομή ανησυχούν το Μαξίμου και για τον λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση βουλευτών που στα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι το «μαξιλάρι» της πλειοψηφίας. Ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν για παράδειγμα ότι ο Τέρενς Κουίκ θα υπερψήφιζε το πολυνομοσχέδιο όπου περιλαμβάνονταν και η κινητικότητα. Τελικά ο βουλευτής δεν έκανε το βήμα όμως οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι έχει ανοιχτή γραμμή με στελέχη της Λ. Συγγρού.
Συζήτηση για το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβέρνηση υπάρχει και για δύο ακόμη βουλευτές των ΑΝΕΛ, για την αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρία Κόλλια και για τη βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη. Η κ. Κόλλια φέρεται μάλιστα να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον δήμο Σερρών και εκ μέρους της ΝΔ.
Στο ραντάρ η ΔΗΜΑΡ
Από το ραντάρ του Μαξίμου αλλά και του ΠΑΣΟΚ δεν ξεφεύγουν και οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης έδειξαν να προβληματίζονται για την a la cart στήριξη που πρόσφερε το κόμμα τους.
Πρόκειται για το Βασίλη Οικονόμου και το Γρηγόρη Ψαριανό, που δεν είδαν με καλό μάτιτην αποχώρηση του κόμματός τους από την κυβέρνηση.Η υπόθεση των πλειστηριασμών ανέδειξε επίσης την ανάγκη τακτικής επικοινωνίας και διεξοδικής συζήτησης των υπουργών με τους βουλευτές. Στη Συγγρού η πίεση που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οδήγησε σε συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με τους βουλευτές.
Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να γίνουν και το φθινόπωρο καθώς η έναρξη των εργασιών της ολομέλειας σηματοδοτεί και την πρεμιέρα ενός πολύ «θερμού» φθινοπώρου, με τη Βουλή να καλείται να νομοθετήσει ρυθμίσεις που αφορούν από το δεύτερο κύμα της κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων, μέχρι την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έστω και μερικώς.
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου