Το «πράσινο» φως στα οργανογράμματα και τη νέα δομή των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, μέσα από την οποία θα προκύψει η λίστα με τα ονόματα των 4.599 δημοσίων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν το πρώτο «κύμα» κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι «θα υλοποιηθούν απολύτως τα συμφωνηθέντα και μάλιστα νωρίτερα από τις καταληκτικές ημερομηνίες».
Στη σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι με την κινητικότητα υπουργοί προσήλθαν για πρώτη φορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και λίστες ως προς τους φορείς από τους οποίους θα καλυφθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα, γεγονός που προκαλεί και βεβαιότητα σε συνεργάτες του πρωθυπουργού πως στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες και οι ονομαστικές λίστες των υπαλλήλων, ώστε να δοθούν στην τρόικα και να μην υπάρξει πρόβλημα. Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας στους υπουργούς του ότι «η χώρα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της», καλώντας τους να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα νωρίτερα από τις καταληκτικές ημερομηνίες, ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.
Επικύρωση
Στη συνεδρίαση, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε ότι επικυρώθηκαν οι τελικές αποφάσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 4.599 υπαλλήλων, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα «δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα». Θέλω να υπενθυμίσω, πρόσθεσε, ότι «από την πρώτη κινητικότητα που αφορούσε 1.862 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».
Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν χθες, εκτός από τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε διαθεσιμότητα θα τεθούν 1.835 υπάλληλοι από το υπουργείο Υγείας, 1.500 από το Παιδείας, 758 από το Υποδομών και Μεταφορών, 618 από το Εργασίας, 485 από το Οικονομικών, 410 από το Άμυνας, 250 από το Πολιτισμού, 138 από το Τουρισμού, 131 από το Αγροτικής Ανάπτυξης, 100 από το Ανάπτυξης, 48 από το Ναυτιλίας, 38 από το Δικαιοσύνης, 10 από το Εξωτερικών και 20 από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Οργανογράμματα
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Παιδείας, καθώς και οργανωτικές βελτιώσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Εγκρίθηκαν ακόμη τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εργασίας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς επίσης και τα σχέδια στελέχωσης φορέων όπως οι ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ και φορέων του υπουργείου Υγείας.
Στα σχέδια αυτά προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες μπορούν να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις και από τις οποίες θα προέλθει πλεονάζον προσωπικό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, όπως και οι όποιες ανάγκες στελέχωσης.
«Παράθυρο» για το δεύτερο κύμα αναζητά η κυβέρνηση
Πέρα από τη συμβατική υποχρέωση της χώρας να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου το πρώτο κύμα κινητικότητας, σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται και η διαδικασία καταγραφής των αναγκών των υπουργείων, ώστε στη συνέχεια να καλυφθούν αυτές από τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας, ενώ στην κυβέρνηση θέλουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να αποσυνδέσουν το δεύτερο κύμα της κινητικότητας από τις απολύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, από την επιτυχία του πρώτου κύματος της κινητικότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το δεύτερο κύμα (που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους), σημειώνοντας ότι «αν πάμε καλά θα μπορέσουμε να ζητήσουμε μια παράταση ή μια άλλη διαδικασία ώστε να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις».
Εγκύκλιος
Ταυτόχρονα σε non paper του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε ήδη την καταγραφή των απαιτήσεων των υπουργείων και εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η μετάταξη όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Μητσοτάκη κάθε φορέας υποδοχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο Τριμελές Συμβούλιο και αυτό εντός 10 ημερών γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν.
Βάσει της γνωμοδότησης εκδίδεται ανακοίνωση για τον αριθμό των εργαζομένων που θα διατεθεί σε κάθε φορέα και οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εντός 25 ημερών, μετά την υποβολή των αιτήσεων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους ώστε γίνουν οι απαιτούμενες μετατάξεις.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου