Επαγγέλματα με μέλλον επέλεξαν οι υποψήφιοι
Στα ... αζήτητα έμειναν φέτος οι πλέον δημοφιλείς σχολές, με τους νέους να επιλέγουν με «πυξίδα» την οικονομική κρίση και την έμμεση κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο.
Στρέφονται σε επαγγέλματα που θα τους εξασφαλίσουν στο μέλλον επαγγελματική αποκατάσταση, δείχνοντας προτίμηση σε ΤΕΙ, σε Στρατιωτικές σχολές, σε τουριστικά επαγγέλματα και σε τμήματα εντός ... έδρας ώστε μειωθούν τα έξοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερα προτιμήσεις συγκεντρώνουν ΤΕΙ, όπως των Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Τεχνολογίας Τροφίμων, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Πληροφορικής. Αντίθετα, οι μηδενικοί πλέον διορισμοί στην εκπαίδευση «βύθισαν» στο 12,6 τη βαθμολογία εισόδου στα Παιδαγωγικά. Οι φετινές πάντως επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές ήταν πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να κάνουν «βουτιά» που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και τα 5.000 μόρια.
Πτώση - ρεκόρ
Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 ετών! Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται κυρίως στα πανεπιστήμια και λιγότερο στα ΤΕΙ. Υπήρξαν τμήματα, όπως αυτό της Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πειραιά που έπεσε κατά 1.953 μόρια ενώ το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου έπεσε κατά 1.809 μόρια. Πρόκειται για δύο τμήματα που μέχρι πρόσφατα κατέγραφαν τεράστια ζήτηση από τους υποψήφιους ενώ φέτος υπήρξε και μείωση των θέσεων.
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Βαθμολογία εισόδου μεγαλύτερη από 18 απαίτησε φέτος το 5,5% των Τμημάτων έναντι 8% πέρυσι.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, η πτώση των βάσεων αφορά την πλειονότητα των τμημάτων, με 338 τμήματα να εμφανίζουν μείωση των μορίων. Από αυτά, 119 παρουσιάζουν βαθμολογίες εισαγωγής κάτω από τη βάση. Μόνο σε 96 τμήματα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ΤΕΙ, οι βάσεις ανέβηκαν. Σε 28 τμήματα οι βάσεις εισαγωγείς παρέμειναν σταθερές, αλλά πρόκειται για τμήματα που προέρχονται από τις συγχωνεύσεις που έγιναν με το σχέδιο ?Αθηνά?.
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Δεν θέλουν να γίνουν γιατροί
«Καθίζηση» στις βάσεις παρουσιάζουν οι ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές σχολές οι οποίες εδώ και χρόνια είχαν φτάσει σχεδόν στο απόλυτο άριστα. Πιο αναλυτικά, φέτος η Ιατρική Ιωαννίνων «έπεσε» 448 μόρια, η Ιατρική Πάτρας 375 μόρια, η ιατρική Αλεξανδρούπολης 414 μόρια, η ιατρική Κρήτης 381 μόρια. Για πρώτη φορά, η Ιατρική Αθήνας έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια και έφτασε στα 18.916 (-254), ενώ και στη Θεσσαλονίκη έπεσε κατά 323 μόρια. Στις οδοντιατρικές και στις κτηνιατρικές σχολές, οι βάσεις έπεσαν έως και 500 μόρια αλλά και οι Νοσηλευτικές «έχασαν« έως και 680 μόρια.
Αλεξία Παπαϊωάννου
Αλεξία Παπαϊωάννου
Τη μεγαλύτερη ...κατρακύλα παρουσιάζουν οι Ξένες Φιλολογίες (ρεκόρ πτώσης παρουσιάζει η Ιταλική Φιλολογία Αθήνας που «έχασε» 5.023 μόρια), το τμήμα Μηχανικών και Πολεοδομίας στο Βόλο (κατά 2.832 μόρια), το Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη (κατά 2.538) και Αρχιτεκτόνων Ξάνθης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο. Ο μηχανικοί δεν είναι πλέον ελκυστικό επάγγελμα εξαιτίας της κατάρρευσης της οικοδομής. Τα Παιδαγωγικά τμήματα που κάποτε ανήκαν στα περιζήτητα επαγγέλματα ξεπερνώντας τα 17.000-18.000 μόρια, φέτος έπεσαν μέχρι και 1.500 μόρια για να φτάσει η βάση κοντά στα 13.000 μόρια. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι σχολές μαθηματικών, φυσικής, χημείας και γεωλογίας.
Στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, από εσπερινά σχολεία, μουσουλμάνοι κ.α.) εμφανίζονται και οι χαμηλότερες βαθμολογίες καθώς εισήχθησαν στα ΑΕΙ με βαθμολογίες λίγο πάνω από το μηδέν. Ενδεικτικά στο μαθηματικό Ιωαννίνων, υποψήφιος τέτοιας κατηγορίας, μπήκε με μόλις 1.460 μόρια, ενώ ένας υποψήφιος της Γενικής Σειράς εισήχθη στην ίδια σχολή με με 13.000. αλλά και στην Ιατρική της Αθήνας υποψήφιος από εσπερινό λύκειο εισήχθη με περίπου 14.000 μόρια όταν στην Γενική σειρά ένας υποψήφιος χρειάστηκε κοντά στα 19.000 μόρια.
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Υπάρχουν και αυτοί που πέρασαν σε κάποια σχολή γράφοντας χαμηλούς βαθμούς. Πέντε σχολές είναι αυτές που συγκέντρωσαν τις χαμηλότερες βάσεις και συγκεκριμένα: Τεχνολογία Ηχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι (πολύτεκνοι) με 6.372 μόρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων ? Διοίκηση Τουριστικών Υποδομών Λάρισας (πολύτεκνοι) με 6.340 μόρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Καλαμάτα (πολύτεκνοι) με 6.446 μόρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων ? Διοίκηση Τουριστικών Υποδομών στο Ηράκλειο (πολύτεκνοι) με 6.506 μόρια και Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου Κρήτης (ειδικά κριτήρια) με 6682 μόρια.
Τα στατιστικά
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Σχεδόν επτά στους 10 υποψηφίους που υπέβαλαν φέτος μηχανογραφικό δελτίο κατάφεραν να «περάσουν» την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνολικά, σε 104.988 ανήλθε ο αριθμός των υποψηφίων, από 116.173 που ήταν πέρυσι. Αν και οι βάσεις έκαναν «βουτιά», φέτος εισήχθησαν 8.854 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Πιο αναλυτικά, στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν 71.761 (έναντι 80.615, το 2012). Επίσης, φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις ενώ το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.
Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:
α) Γενικού Ημερήσιου Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%).
β) ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (ημερήσιου και εσπερινού).
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
γ) Γενικού Εσπερινού Λυκείου και Εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄.
Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες επιλογής, όσων εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο.
Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Αναφορικά με τις εγγραφές των επιτυχόντων, ειδικών κατηγοριών των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής, θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ') του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
Η «πρώτη» πάει... Γερμανία
Η Αλεξία Παπαϊωάννου είναι φέτος η «πρώτη των πρώτων» καθώς συγκέντρωσε 19.728 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο γενικός βαθμός πρόσβασής της έκλεισε στο 19,75, φέρνοντας την στην κορυφή των πανελλαδικών εξετάσεων. Με τους βαθμούς της θα μπορούσε να εισαχθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών, όμως θα μπορούσε να εισαχθεί και σε κάποια Ιατρική. Η Αλεξία, ωστόσο, έχει ήδη αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα και να σπουδάσει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.
Συνολικά, σε 104.988 ανήλθε ο αριθμός των υποψηφίων, από 116.173 που ήταν πέρυσι. Αν και οι βάσεις έκαναν «βουτιά», φέτος εισήχθησαν 8.854 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά εισήχθησαν 71.761 (έναντι 80.615, το 2012). Επίσης, φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις.
Τη μεγαλύτερη... κατρακύλα παρουσιάζουν οι Ξένες Φιλολογίες (ρεκόρ πτώσης παρουσιάζει η Ιταλική Φιλολογία Αθήνας που «έχασε» 5.023 μόρια), το τμήμα Μηχανικών και Πολεοδομίας στον Βόλο (κατά 2.832 μόρια), το Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη (κατά 2.538)
Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου