Πιο αυστηροί κανόνες θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου για όσους πωλούν τρόφιμα, όχι ευαλλοίωτα, και μετά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Αυτό προβλέπεται μέσα στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) που δημοσιεύτηκαν και τίθενται σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Οι κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. αντικαθιστούν τις πάλαι ποτέ κραταιές αλλά και γραφειοκρατικές αγορανομικές διατάξεις.
Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν περιλαμβάνονται και οι κανόνες για τα "τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας". Αγορανομική διάταξη, η οποία ίσχυε εδώ και χρόνια, αλλά μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, θεσπίστηκε η υποχρέωση της αναγραφής με κεφαλαία γράμματα της φράσης "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ", η τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά ράφια και η διάθεση τους με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα για τα οποία δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
Οι παραβάτες των διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ ανά προϊόν.
Ο χρόνος της διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία εβδομάδα για τις κατηγορίες στις οποίες η ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας δηλώνεται ανά ημέρα και μήνα, τον ένα μήνα όταν η ημερομηνία διατηρισιμότητας δηλώνεται ανά μήνα και έτος και τους τρεις μήνες όταν αυτή δηλώνεται μόνο με το έτος.
Με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ επίσης απλοποιούνται πολλές διαδικασίες για την αγορά και για τις επιχειρήσεις.
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου