Σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα σε 106 νησιά και ηπειρωτικές περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντική τουριστική κίνηση ξεκινούν από αύριο 1η Αυγούστου το υπουργείο Εργασίας και η Οικονομική Αστυνομία.
Οι Αρχές κήρυξαν χθες τον πόλεμο στη «μαύρη εργασία» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο που καλπάζει με αμείωτη ένταση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία που δοκιμάζονται σκληρά από τα ελλείμματα. Ενισχυμένα μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας με 563 «ράμπο» θα σαρώσουν το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου όλη την Ελλάδα. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 106 τουριστικές περιοχές από την Μακεδονία και την Θράκη ως την Κρήτη.
Ιόνιο και Αιγαίο
Ειδικότερα, το κυνήγι της ανασφάλιστης εργασίας επικεντρώνεται στα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους (Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, βόρειο Αιγαίο, νησιά Αργοσαρωνικού, Κρήτη και Σποράδες) όπως επίσης σε παραθεριστικές περιοχές της Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας (Σύβοτα Θεσπρωτίας, Πάργα, Πρέβεζα, Καναλάκι Πρέβεζας, Γαλαξίδι, Δελφοί, Ιτέα, Καμένα Βούρλα, Αιδηψός, Άγιος Κωνσταντίνος, Λουτρά Υπάτης, Ναύπακτος, Βόνιτσα, Αγία Άννα Εύβοιας, Χαλκίδα, Πευκί, Κάρυστος, Κύμη και Ερέτρια), της Χαλκιδικής (Νέα Μουδανιά, Καλλιθέα, Μαρμαράς, Σίβηρη, Ουρανούπολη και Ιερισσός), της Μακεδονίας - Θράκης (Καβάλα, Θάσος, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Παραλία Κατερίνης, Λεπτοκαρυά και Πλαταμώνας), της Μαγνησίας (Βόλος, Χορευτό Πηλίου) και της Πελοποννήσου (Ξυλόκαστρο, Κυπαρισσία, Λουτράκι, Μεθώνη, Κιάτο, Καρδαμύλη, Κουρούτα Ηλείας, Πύλος, Κατάκολο, Αίγιο, Κυλλήνη, Δρέπανο, Αρχαία Ολυμπία, Τολό, Νεάπολη Λακωνίας, Πόρτο Χέλι, Μονεμβασιά, Ερμιόνη, Γύθειο και Ακράτα). Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός -διευκρίνησε χθες ο κ. Βρούτσης και σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν κανονικά οι προγραμματισμένοι έλεγχοι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
¨Μαύρη εργασία¨: Σε ποια νησιά και παραλίες εκστρατεύουν 563 ¨ράμπο¨
Το παράδειγμα
¨Μαύρη εργασία¨: Σε ποια νησιά και παραλίες εκστρατεύουν 563 ¨ράμπο¨
Ενδεικτικό είναι πως πρόσφατα εντοπίστηκε τουριστική επιχείρηση στην Κρήτη που απασχολούσε 51 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 49 (96%) ήταν ανασφάλιστοι... Το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας για τον συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων, υπό τον υπουργό Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό, Β. Κεγκέρογλου, με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης το πρώτο εξάμηνο του 2013 επιβλήθηκαν 6.074 πρόστιμα ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μόνο για κρούσματα αδήλωτης απασχόλησης, ενώ έκλεισαν 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν επιβληθεί 4.538 πρόστιμα 5,6 εκατ. ευρώ. «Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός.
Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ η «μαύρη εργασία» που στραγγαλίζει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων καλπάζει τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2010 η ανασφάλιστη εργασία αντιπροσώπευε το 26,8% στην αγορά. Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ το φάσμα της οικονομικής κρίσης βρισκόταν πια σε πλήρη εξέλιξη άγγιξε το 29,9%. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτοξεύθηκε στο 35,9% και φέτος η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε αγγίζοντας το 38,4%. Από τους 36.606 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος οι 14.039 ήταν ανασφάλιστοι, με τους 5.326 να είναι αλλοδαποί και τους 8.713 να είναι Έλληνες (το 48,5% των αλλοδαπών που εργάζονται στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες είναι 34%). Δηλαδή, τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, αποστερώντας το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους, την στιγμή που τα ταμεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Φέτος εκτιμάται πως το ΙΚΑ θα χάσει από την «μαύρη εργασία» τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει τονίσει η ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία εργαζομένων στα Ταμεία) οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36% με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Κορυφαία προτεραιότητα
Υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων ο κ. Βρούτσης διευκρίνησε χθες πως η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εθνικό ζήτημα». «Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα υπονομεύουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους, πριονίζουν το κλαδί που κάθονται. Ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών», προειδοποίησε ο υπουργός.
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου