Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νέο δάνειο, έκδοση ομολόγου πιθανές λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό

Η χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα και η «πρόωρη» επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος με έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου είναι μεταξύ των επιλογών που θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο (μετά τις γερμανικές εκλογές) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 3,8 δισ. ευρώ το 2014, ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.




«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κλείσει το κενό αυτό. Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια, ίσως να μην χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα (αναφορά σε χρήματα που τυχόν περισσέψουν από το κονδύλι των 50 δισ. ευρώ για τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), ή ίσως η Ελλάδα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2014, εκδίδοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα», σημείωσε η ίδια πηγή.

Το κενό θα προκύψει στο β' εξάμηνο του 2014 επειδή όταν σχεδιάστηκε το υφιστάμενο πρόγραμμα στο τέλος του 2012, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσδοκούσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα μετακύλιαν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και τα οποία ωριμάζουν, διαδικασία γνωστή ως rollover.

Οι κεντρικές τράπεζες, όμως θεώρησαν ότι αυτό αποτελούσε κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών δια της νομισματικής πολιτικής κάτι που απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. «Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε ένα τέτοιο rollover πλέον», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το αν και πόσα χρήματος θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει γνωστό στις αρχές του 2014, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests στις τράπεζες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com