Την πρωτιά σε απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και της προσωπικής τους κατάστασης εξακολουθούν να κατέχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της κοινοτικής δημοσκόπησης (Φθινόπωρο 2012) οι Έλληνες βλέπουν τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα, χωρίς όμως αυτό να σηματοδοτεί, κατά την άποψη τους, έξοδο από το τούνελ.
Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή ή πολύ κακή», ενώ μόνο το 2% εκφράζει αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της Ε.Ε. είναι 72% και 26%. Επίσης, το 80% των συμπολιτών μας εκτιμά ότι η χώρα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 9% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, από αναξιοπιστία χαρακτηρίζονται ο πολιτικός κόσμος και οι πολιτικοί θεσμοί για τους Έλληνες, οι οποίοι δηλώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι έχουν περιορισμένη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.
Το 95% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, ενώ ακολουθούν Ισπανοί, Κύπριοι και Πορτογάλοι. Στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο, το 80% δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Με μειωμένη εμπιστοσύνη περιβάλλουν οι Ελληνες και το εθνικό κοινοβούλιο με το 89% των ερωτηθέντων, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., να δίνει αρνητικές απαντήσεις.
Εξάλλου, αποκλειστικές ευθύνες για τη λιτότητα καταλογίζουν οι Ελληνες στην Ε.Ε., εφόσον το 82% εξ αυτών θεωρεί υπεύθυνη για τη λιτότητα την Ε.Ε., την οποία δεν εμπιστεύεται το 80%.
Το υψηλότερο ποσοστό
Αναφορικά με τη σημερινή οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Ελληνες την χαρακτηρίζουν καλή σε ποσοστό 22%, ενώ το 78% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Πρόκειται για το ψηλότερο αρνητικό ποσοστό μεταξύ των χωρών-μελών στην Ε.Ε. όπου ο μέσος όρος είναι 63% (καλή) και 35% (κακή).
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες το 62% των Ελλήνων -που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.- προβλέπει νέα επιδείνωση, ενώ το 11% βλέπει βελτίωση. Ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση οι αρνητικές απαντήσεις μειώθηκαν κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, από 76% σε 62%, και αυξήθηκαν τέσσερις μονάδες οι αισιόδοξες απαντήσεις.
Το 57% των Ελλήνων προβλέπει ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες, το 10% βλέπει βελτίωση και το 32% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ε.Ε. είναι 19% επιδείνωση, 18% βελτίωση και 60% στασιμότητα. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι Ελληνες την εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας. εφόσον το 99% των πολιτών -που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.- χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή, ενώ ακολουθεί το 98% των Ισπανών και των Πορτογάλων και 97% των Κυπρίων.
Στην Ε.Ε. το 19% τη χαρακτηρίζει καλή και το 80% κακή. Παρά την απόλυτη απαισιοδοξία, οι Ελληνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μαζικά το ενιαίο νόμισμα. Ειδικότερα, το 60% των Ελλήνων υποστηρίζει την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα, ενώ το 36% τάσσεται κατά. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ε.Ε. είναι 51% και 42%.
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου