Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn.
Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις:
Κωστής Χατζηδάκης: «Με τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, είχαμε ακόμη μια συνάντηση. Μια μακρά συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και ήταν πολύ παραγωγική. Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν και στο σημερινό ΕΣΠΑ και στο νέο ΕΣΠΑ. Για το σημερινό ΕΣΠΑ σημειώσαμε και οι δυο με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει γίνει την τελευταία χρονιά. Η Ελλάδα βρίσκεται πια στην τέταρτη θέση των απορροφήσεων αλλά την ίδια στιγμή και οι δυο συμφωνήσαμε για το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας. Το ΕΣΠΑ μόνο συμπληρωματικά μπορεί να δράσει, στο θέμα αυτό. Ο βασικός ρόλος ανήκει πάντα στο τραπεζικό σύστημα. Ελπίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, έχει σημασία η αξιοποίηση από τις τράπεζες των αναπτυξιακών εργαλείων που έχουν στην διάθεσή τους και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Για τα εργαλεία ρευστότητας θα συζητήσω άλλωστε αύριο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γιατί η κρίσιμη χρονιά είναι φέτος. Φέτος πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα.
Συζητήσαμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τους αυτοκινητοδρόμους και για άλλα θέματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, προγράμματα που καλύπτουν αυτούς τους τομείς. Μιλήσαμε επίσης για το πρόγραμμα της νέας περιόδου. Η Ελλάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ο στόχος μας είναι με το νέο πρόγραμμα να επιταχύνουμε την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Θέλουμε να μην σχεδιάσουμε ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία που θα αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Και γι' αυτό το λόγο θέλουμε η δομή του νέου ΕΣΠΑ να είναι απλή, να μην είναι γραφειοκρατική, έτσι ώστε να συντελέσει το ΕΣΠΑ στο πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα περίοδο».
Johannes Hahn: «Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Πράγματι επιβεβαιώνω ότι ήταν μακρά και εποικοδομητική η συνάντησή μας η οποία επίσης ήταν καλά στοχευμένη. Συζητήσαμε για τα ποσοστά απορρόφησης και πράγματι πέρυσι η Ελλάδα ήταν 18η στην κατάταξη ενώ φέτος βρίσκεται στην 4η θέση. Και είναι γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα και με τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, ο στόχος ήταν το 1,3 δισ. ευρώ ενώ τελικώς το ποσό ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε ο ρυθμός απορρόφησης. Επομένως υπήρξε σημαντική βελτίωση η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με το γεγονός ότι προχώρησαν οι παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων όσον αφορά τα διόδια.
Το γεγονός ότι πράγματι κατεβλήθη το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ για τα διόδια είναι ένδειξη και θα πρέπει να πείσει τις τράπεζες το γεγονός για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρέφει βαθιά πεποίθηση για την επιτυχία του έργου.
Τώρα βρισκόμαστε στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Το επόμενο βήμα θα αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι επείγον να προσδιοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί, να έχει επιλυθεί στο 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Πράγματι όσον αφορά το επόμενο πρόγραμμα και τις χρηματοοικονομικές προοπτικές, βάσει της επόμενης προγραμματικής περιόδου, είχαμε έντονη συζήτηση και όπως ακριβώς προείπε ο κ. Υπουργός έχει ιδιαίτερη σημασία να καθορίσουμε, να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το επόμενο πρόγραμμα και τις οικονομικές προοπτικές. Κυρίως θα πρέπει να επισημανθούν εκείνοι οι επιχειρηματικοί τομείς οι οποίοι συνδέονται με προσδοκίες και δυνατότητες, οι οποίοι προσφέρουν πλεονεκτήματα στην Ελλάδα και επομένως δημιουργούν ευκαιρίες προκειμένου να γίνουν καλώς στοχευμένες επενδύσεις.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας συμφωνήσαμε και εγώ θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένο και θα ήταν χρήσιμο, δεδομένων των ταμείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει σύνδεση των αντίστοιχων ταμείων με τις 13 Περιφέρειες και άρα να χρησιμοποιηθούν κονδύλια για κάθε μία από αυτές ξεχωριστά. Αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχει και αντίστοιχη χρηματοδότηση από τα ταμεία σε εθνικό επίπεδο. Και δεν θα ήθελα να υπερβάλω, αλλά θα πρέπει να πω ότι δεν θα πρέπει να δούμε τα ταμεία ως ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ας μην θεωρούμε ότι σε κάθε υπουργείο θα ανήκει κι ένα.
Συνολικά θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση και τους δημοσίους υπαλλήλους για τα όσα έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής».
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω, για τα 800 εκατομμύρια που αναφέρατε σε ό,τι αφορά τα διόδια. Αυτά αφορούν σε τι; Σε κατασκευή διοδίων, σε αυτοκινητόδρομους; Και επίσης, δεν ξέρω εάν συζητήσατε καθόλου με τον Υπουργό για τη σύσταση που ανακοινώθηκε για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφού συζητήσατε τα θέματα ρευστότητας καθώς εκεί πρόκειται να δεσμευτούν πόροι από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τον εθνικό προϋπολογισμό, όπως επίσης πρόκειται να δοθούν και χρήματα και από τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά όπως έχει πει η ελληνική κυβέρνηση, αναζητούνται και άλλα κονδύλια. Συζητήσατε καθόλου το ενδεχόμενο τόνωσης του Ταμείου αυτού;
Κ. Χατζηδάκης: Σε σχέση με τα διόδια να διευκρινίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καλύψει με δικά της κονδύλια ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης, 810 εκατομμύρια ευρώ, που διαφορετικά θα καλυπτόταν από εθνικούς πόρους. Επομένως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Hahn, να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την σημαντική χρηματοδότηση των 810 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια σημαντική ανάσα στον προϋπολογισμό και μια επιβεβαίωση, όπως είπε ο κ. Hahn, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσανατολισμένη στο να γίνουν αυτά τα έργα. Και επομένως και ένα μήνυμα σε όλους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, ότι τα έργα αυτά, οι αυτοκινητόδρομοι θα προχωρήσουν.
J. Hahn: Όσον αφορά το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο, πράγματι συζητήσαμε το θέμα και συμφωνώ απολύτως. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω για την ελληνική οικονομία. Πράγματι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο των υφισταμένων επιχειρήσεων, αλλά και εκείνων οι οποίες πρόκειται να ιδρυθούν. Και δεδομένης της πρότερης εμπειρίας μου ως Διευθύνοντος Συμβούλου διαφόρων εταιρειών, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα κάθε φορά που υπάρχει τεχνολογική μεταβολή ή πρόκειται να εισαχθούν νέα προϊόντα στην αγορά. Βεβαίως, το θέμα θα αναλυθεί περαιτέρω. Κατ' αρχήν όμως θεωρώ επί της αρχής ότι η ιδέα είναι καλή και ελπίζω ότι θα μπορέσει να υπάρχει συμμετοχή διαφόρων ταμείων ή και φορέων απ' όλη την Ευρώπη καθώς θεωρώ πως μια τέτοια συμμετοχή θα αποτελέσει θετικό μήνυμα και ένδειξη για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για το μέλλον. Ελπίζω ότι θα υπάρχει επίσης συμμετοχή σε αυτό το Ταμείο και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων ή θεσμών ούτως ώστε να υπάρξουν επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν από Έλληνες, από Ευρωπαίους αλλά ενδεχομένως και από άλλους επενδυτές προερχόμενους από την υπόλοιπη υφήλιο.
Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι συζητήθηκε το θέμα, το συζήτησα σήμερα και με τον Πρωθυπουργό της χώρας σας. Πράγματι κι εμείς διαθέσαμε στο μεσοδιάστημα σημαντικό αριθμό κεφαλαίων σε ευρώ ούτως ώστε να προσφέρουμε υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδος και γνωρίζουμε ότι δεν έφτασαν στους τελικούς αποδέκτες, στους δικαιούχους όλα τα ποσά. Επομένως με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα δια στόματος του Υπουργού κ. Χατζηδάκη ότι σε συνεργασία και με τον Πρωθυπουργό πλέον διεξάγονται συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι επικεφαλής, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να λυθούν, να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτό της πιστωτικής στενότητας. Και βεβαίως κατανοώ πόσο αναγκαία είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά από την άλλη θεωρώ ότι είναι απαραίτητο τα διαθέσιμα χρήματα να φτάσουν στους τελικούς δικαιούχους».
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου