Η έκθεση της Κομισιόν που ανακοινώθηκε, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται «πολιτική αντίσταση στη αύξηση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, τη στιγμή που πρέπει να διαμορφωθούν τιμολόγια με βάση την ανάκτηση του κόστους της ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος νέων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αμβλυνθούν οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυρίαρχη εταιρεία (ΔΕΗ) και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία»
Η έκθεση μιλά για σταυροειδή επιδότηση μεταξύ των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, υπέρ των αγροτών και των νοικοκυριών με χαμηλή κατανάλωση και σε βάρος της βιομηχανίας και καλεί τη ΡΑΕ να λάβει τα ανάλογα μέτρα. Η ΡΑΕ πρέπει να διασφαλίζει ότι οι τιμές ηλεκτρισμού θα αντανακλούν πλήρως το οριακό κόστος στη χονδρική αγορά καθώς και το κόστος στη λιανική συν ένα περιθώριο που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρεώνει τέλη για τη χρήση των νερών στις υδροηλεκτρικές μονάδες και του λιγνίτη.
Αναφορικά με την αναδιάρθρωση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση ως τον Σεπτέμβριο του 2013 να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού) από τη ΔΕΗ εντός του δευτέρου τριμήνου 2014.
Να θέσει πλαφόν στο παραγωγικό δυναμικό που μπορεί να κατέχει ή να λειτουργεί μία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία της νέας, «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταβιβαστεί το 30% της παραγωγικής ισχύος της σημερινής ΔΕΗ. Να καταργήσει τα όποια νομικά εμπόδια μπορεί να υπάρχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, προστατεύοντας τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Η διαχείριση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πρέπει να γίνεται από ξεχωριστό φορέα που δεν θα έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ ή αλλη ενεργειακή εταιρεία. που δεν θα έχει καμία σχέση.
ΔΕΣΦΑ
Αναφορικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στο Socar, η έκθεση αναφέρει ότι μία «επιτυχημένη πώληση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση από τη ρυθμιστική αρχή, συμπερλαμβανομένης της επαναπιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ».
ΑΠΕ
Η έκθεση ζητά την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ κάθε εξάμηνο (Ιούλιο 2013, Ιανουάριο και Ιούλιο του 2014) για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014. Επίσης, ζητά τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά για τη μείωση της ταρίφας, κατά τρόπο που να μην απειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων. Επίσης συνιστά οι μειώσεις να γίνονται εκεί, που οι ταρίφες δεν είχαν προσαρμοστεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα, με προηγούμενες πράξεις.
Αγορά καυσίμων
Nέα μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν το τέλος του χρόνου προκειμένου να αρθούν οι ρυθμιστικοί περιορισμοί που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό στην διύλιση, τη χονδρική και τη λιανική αγορά καυσίμων, όπως αυτά που σχετίζονται με την αποθήκευση και το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τις εταιρείες που εμπορεύονται πετρέλαιο, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου