Ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώνουν μέχρι και το 2016 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν ως παράρτημα της έκθεσης αξιολόγησής της, προβλέπει την επέκταση έως και τα εισοδήματα του 2016 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έληγε κανονικά το 2015.
Επίσης αφήνει ανοιχτό παράθυρο για διατήρηση του ειδικούς τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014, ανατροπές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις, μείωση του αριθμού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ γιατρών, ενώ θέτει εμμέσως θέμα περισσότερων απολύσεων στο Δημόσιο από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
NΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η Κομισιόν προσδιορίζει στα 4 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015 -2016 το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με αντίστοιχα μέτρα τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης τριετίας που θα ξεκινά από το 2014 και θα φτάνει μέχρι το 2017. Είναι πολύ πιθανό όμως το ύψος των πρόσθετων μέτρων να ξεπεράσει τελικά τα 4 δισ. ευρώ καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του μνημονίου μεγαλύτερη απειλή για τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος με σημείο αιχμής τα «κατεστημένα συμφέροντα».
Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της φορολογικής διοίκησης, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την παρακολούθηση των δαπανών στην Υγεία και στην ανεπαρκή αναδιάρθρωση της αγοράς προϊόντων.
Σύμφωνα με την τρόικα η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ το 2014, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ εφέτος και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά κάτω από το 120% το 2021. Ειδικότερα το νέο Μνημόνιο προβλέπει:
1. Επέκταση έως το 2016 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές με 1% - 4%. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Νοέμβριο του 2013. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτεται μέρος του χρηματοδοτικού κενού για το συγκεκριμένο έτος.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξηγεί ο ίδιος, θα έπρεπε να επιβληθεί η εισφορά 0,2% στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και να μειωθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ένστολων κατά 250 εκατ. ευρώ. Η «έκτακτη» εισφορά επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010 και κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, δηλαδή στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα, επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων.
2. Κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
3. Κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
4. Τέλος στις φορολογικές αμνηστίες και τις παρατάσεις υποβολής και πληρωμής των φόρων.
5. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έως 360 ευρώ, πιλοτικά το 2014 και σε μόνιμη βάση από το 2015 και μετά.
6. Μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση των ομαδικών απολύσεων. Κάποιες πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αύξηση του επιτρεπόμενου μηνιαίου ποσοστού απολύσεων για τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις από 5% στο 10%, όπως ισχύει σε πολλές άλλες χώρες. Παράλληλα η τρόικα ζητά περισσότερα προγράμματα απασχόλησης και υπολογίζει τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή όσους έχουν να βρουν δουλειά πάνω από 12 μήνες, στα 880.000 άτομα.
7. Τίθεται εμμέσως θέμα περισσότερων απολύσεων στο Δημόσιο από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
8. Ορισμό των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.
9. Αναθεώρηση με νομοθετική πράξη του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
10. Μέτρα εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζει να είναι ελλειμματικός με την πρόβλεψη για έλλειμμα φέτος περίπου στα 475 εκατ. ευρώ.
11. Άρση των εμποδίων στην εισροή πόρων, την εξόφληση των παρόχων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων.
12. Στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο των 2,37 δισ. ευρώ.
13. Μείωση αριθμού γιατρών κατά επιπλέον 10% το 2013.
14. Αύξηση μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων στο 60% μέχρι το τέλος του έτους.
15. Κατάρτιση σχεδίου για τους ανασφάλιστους πολίτες.
«Ναι» από γερμανική Βουλή και ΔΝΤ για τη δόση
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ έδωσε χθες η αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Kοινοβουλίου, αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο για το «ξεκλείδωμα» των κονδυλίων. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Νόρμπερτ Μπάρτλε, μάλιστα, επαίνεσε την Ελλάδα για την «αξιοθαύμαστη» πρόοδο που έχει σημειώσει στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών. Νωρίτερα η επιτροπή είχε δεχθεί την εισήγηση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ που ενημέρωνε τους βουλευτές ότι η τρόικα επιβεβαίωσε την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.
ΔΝΤ
Λίγες ώρες αργότερα, στην Ουάσιγκτον, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την εκταμίευση της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας στο οικονομικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility). Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,51 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) -περίπου 1,72 δισ. ευρώ ή 2,29 δισ. δολάρια- τα οποία φέρνουν το σύνολο των εκταμιεύσεων υπό την εν λόγω συμφωνία στα SDR 7,21 δισ. -περίπου 8,24 δισ. ευρώ ή 10,94 δισ. δολάρια. Η συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου του 2012, είναι μέρος του κοινού πακέτου χρηματοδότησης με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που ανέρχεται περίπου στα 173 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Οι προβλέψεις του αναθεωρημένου Μνημονίου
Παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά ένα χρόνο, έως και το 2016.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το 2014.
Μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς έως τον Ιανουάριο του 2016.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έως 360 ευρώ, με πιλοτική εφαρμογή από το 2014.
Μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
Περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και κυρίως στους αγρότες και τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
Όχι άλλες παρατάσεις στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Αναθεώρηση με νομοθετική πράξη του Κώδικα περί Δικηγόρων, με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Μέτρα εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζει να είναι ελλειμματικός, με την πρόβλεψη για έλλειμμα φέτος περίπου στα 475 εκατ. ευρώ.
Άρση των εμποδίων στην εισροή πόρων, την εξόφληση των παρόχων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων.
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου