Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αρχίζει η τραπεζική αντεπίθεση

Την αντεπίθεσή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από τις οποίες εξοικονόμησαν 3,2 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια, δομημένη σε σχεδιασμούς των επιτελείων τους και στις επιταγές που προκύπτουν από το αναθεωρημένο μνημόνιο.




Πρώτο και κρίσιμο βήμα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι να αναχρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, κάτι όμως το οποίο θα γίνει σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή. Οι πιστώσεις που θα χορηγηθούν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν σχεδιασμό και να απευθύνονται κατ' αρχήν σε επενδυτικά σχέδια τα οποία μπορούν να ανατρέψουν το δύσκολο τοπίο της ανεργίας. Προτεραιότητα έχουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και όσες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Η αποκατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας θα αποτελέσει το πρώτο και σημαντικότερο μέλημα των τραπεζών.

Εκδόσεις
Οι τράπεζες προγραμματίζουν εκδόσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Μέσω των εκδόσεων αυτών, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να βγουν στις αγορές με δικές τους εγγυήσεις, αντλώντας κεφάλαια τα οποία θα τα διοχετεύσουν στην ελληνική οικονομία. Οι κινήσεις που οι τράπεζες θα κάνουν στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα είναι ταχείες. Κατ' αρχήν οι περισσότερες εξ αυτών έχουν προσλάβει συμβούλους για τις εκδόσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα οι τράπεζες ετοιμάζονται να διαχειριστούν με έναν αποτελεσματικότερο τρόπο τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή τα NPL's, με βάση οδηγίες που θα λάβουν από τις αρχές, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί και το βασικό μέτοχο των συστημικών τραπεζών.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να εκπονηθεί μελέτη από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα προσλάβουν γι' αυτόν τον σκοπό ειδικό σύμβουλο, με στόχο να διαμορφωθούν, αλλά και να εφαρμοστούν από τις ελληνικές τράπεζες οι καλύτερες πρακτικές, με σκοπό τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Οι προβλέψεις για τα δάνεια αυτά είναι πως στο τέλος του έτους, που θα είναι ουσιαστικά ο έκτος χρόνος ύφεσης, θα φθάσουν στο 34% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Αν και ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων δανείων» μειώνεται, η ύφεση, η ανεργία και τα προβλήματα βιοπορισμού για χιλιάδες νοικοκυριά δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις και για τις τράπεζες. Όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες μέχρι η οικονομία να περάσει σε ρυθμούς ανάκαμψης, τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Φυσικά οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιημένες πια, έχουν πάρει τις απαραίτητες προβλέψεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτήν.

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι άλλωστε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό στοιχείο για τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυτές τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων σεναρίων με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονταν στο 28%, ωστόσο εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό ίσως και να υπερβαίνει το 30% στο τέλος του Ιουνίου.

Το Τ.Τ.
Το ΤΧΣ προσέλαβε τις Rothchild και Goldman Sachs ως συμβούλους για την πώληση του Τ.Τ. και της Proton Bank. Οι ανακατατάξεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνεχίζονται. Σημαντικό ρόλο στην τελευταία φάση αναδιοργάνωσης του συστήματος έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το ΤΧΣ προσέλαβε την Goldman Sachs με τον διττό ρόλο διερεύνησης ενδιαφέροντος, ενώ συγχρόνως θα παίξει και τον ρόλο συμβούλου πώλησης του Τ.Τ., η οποία θα επιτευχθεί με διαγωνισμό. Το Τ.Τ. άνοιξε χθες το data room του και οι ενδιαφερόμενες πλευρές μπορούν να δουν τα στοιχεία του. Οι προθεσμίες για την πώληση του Τ.Τ. είναι εξαιρετικά σφιχτές και άλλωστε η τρόικα επιμένει πολύ να θεωρεί την πώληση του Τ.Τ. ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η πλευρά της Πειραιώς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διεκδικήσει το Τ.Τ.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές παραμένουν λοιπόν τρεις και είναι ο όμιλος της Alpha Bank, ο όμιλος της Εθνικής και η Eurobank, για την οποία ωστόσο το ΤΧΣ θα καθορίσει τη στάση της. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές το προτιμητέο από πολλές απόψεις ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τράπεζα δεν δείχνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να υπάρχει.

Το δεύτερο μεγάλο τραπεζικό story το οποίο δεν είναι τόσο άμεσο είναι η τύχη της Eurobank. Η τράπεζα μέσω της εκφρασμένης επιθυμίας τόσο από το ΤΧΣ όσο και από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επανέλθει στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσει εάν και κατά πόσον θα επανεξεταστεί το deal με την Εθνική ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com