Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αναδρομικές μειώσεις στους διπλοσυνταξιούχους

Νέες μειώσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από 3% ώς 20%, θα υποστούν 130.000 «ξεχασμένοι» διπλοσυνταξιούχοι, που δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου δεν έχουν υποστεί τις μνημονιακές μειώσεις αλλά και τις παρακρατήσεις που προβλέπονται λόγω ΛΑΦΚΑ.




Οι μειώσεις, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους) και το ΙΚΑ, αναμένεται να ξεκινήσουν με τις συντάξεις του Μαρτίου, που θα χορηγηθούν τον Απρίλιο, ενώ η παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνεται για κάθε μήνα σε ισόποσες δόσεις που θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας

Πάντως ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της «Ε» για το «βάθος» χρόνου που θα έχει η παρακράτηση και αρκέστηκε να πει ότι «θα γίνει ό,τι προβλέπουν οι ξεχασμένοι νόμοι 4051/12 και 3863/11».

Ταυτοποίηση

Ετσι με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις συντάξεις (ΗΔΙΚΑ) έγινε ταυτοποίηση για τους διπλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΕΤΑΑ (Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων) και με την απογραφή του ΓΛΚ βρέθηκαν οι διπλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίησή τους από τον ΑΜΚΑ, όπως αρχικά πίστευαν στο υπουργείο Εργασίας. Ετσι διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πάνω από 50.000 διπλοσυνταξιούχοι στο Δημόσιο, άλλοι τόσοι περίπου στο ΕΤΑΑ και 60.000 στο ΙΚΑ. Ειδικότερα στους διπλοσυνταξιούχους του Δημοσίου δεν υπήρξε η παρακράτηση του 12%, που επιβλήθηκε από την 1/1/2012 για τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ.

Επιπλέον στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσοτέρων από μία κύριων συντάξεων από το Δημόσιο ή από ασφαλιστικό φορέα, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η μείωση γίνεται από το φορέα που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάποιος λαμβάνει σύνταξη του Δημοσίου 1.400 και άλλα 800 ευρώ και επιπλέον δύο επικουρικές συντάξεις από τους αντίστοιχους φορείς και φτάνει στα 3.000 ευρώ, το άθροισμά τους θα έχει μείωση της τάξης του 12% (για τη σύνταξη του Δημοσίου) συν την αντίστοιχη παρακράτηση ΛΑΦΚΑ για εισόδημα 3.000 ευρώ, καθώς αθροιστικά θα προστεθούν και οι επικουρικές συντάξεις που λαμβάνει.

Από τη μείωση εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας, καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 80% και άνω.

Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 80%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com