Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ζητούμενο, τι πληρώνει ο καταναλωτής

Οι νέες επιβαρύνσεις θα περάσουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχουν ήδη περάσει άλλοι μη σχετικοί φόροι και τελικά ανόμοια βάρη, από το γνωστό «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) μέχρι τα τέλη για τα δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (5%), τα τέλη ΑΠΕ, τα δημοτικά τέλη, η ΕΡΤ και φυσικά η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 10%, 11% και ακολούθως τώρα σε 13% μέσα σε δύο χρόνια.






Μόνον ο ΦΠΑ, δηλαδή, αυξήθηκε κατά 30%, ενώ προστέθηκαν πάσης φύσεως επιβαρύνσεις και ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα σημειώματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς τους καταναλωτές, με το οποίο εξηγεί την υπέρμετρη αύξηση του λογαριασμού: «Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική, παγκοσμίως, περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος στο οποίο επιβλήθηκαν (ή αυξήθηκαν δραστικά) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια τρεις (3) διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης: δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά) και ένας στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).

Η εξαντλητική αυτή φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ κ.ά.) είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες συνέπειες που πολύ καλά γνωρίζουν οι Ελληνες καταναλωτές.

Επιπτώσεις στο εισόδημα

Πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά».

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα δημοτικά τέλη, η ΕΡΤ και ο ΦΠΑ. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φυσικά και όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας: χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής (από τις θυγατρικές της ΔΕΗ για μεταφορά και διανομή), χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ειδικό τέλος ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που χρεώνουν με άλλο τιμολόγιο το ρεύμα που παράγουν), ΤΑΠ κ.λπ.

Επαχθέστερη επιβάρυνση όλων είναι φυσικά το τέλος ΕΕΤΗΔΕ, που υπολογίζεται ότι επιβαρύνει με 20% - 35% το ετήσιο κόστος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το εισπράττει με απόφαση του Αρείου Πάγου πριν από λίγες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία είχε κρίνει αρχικά παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ. Ετσι, η Επιχείρηση θα συνεχίσει να εισπράττει το τέλος μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αλλά δεν δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώνουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com