Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

La Tribune: Δεν φταίνε τα ρούχα του Βαρουφάκη που είναι ενοχλητικός αλλά...

Δεν είναι τόσο το στυλ του, οι ενδυματολογικές του επιλογές και η τάση του για διάλεξη, αλλά οι πιο βαθιές πολιτικές διαφορές που έχουν κάνει «ενοχλητικό» τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα το Eurogroup να θέλει να τον ξεφορτωθεί, υποστηρίζει σε ανάλυσή του, στην γαλλική εφημερίδα «La Tribune», o Ρομαρίκ Γκοντέν.


Το μεγαλύτερο «έγκλημα» του Έλληνα υπουργού, για τους ιθύνοντες των Βρυξελλών, δεν είναι τα πολύχρωμα πουκάμισα και το ανεπτυγμένο του «εγώ», αλλά ότι δεν άλλαξε ώστε να ενσωματωθεί, αρνούμενος να ακολουθήσει τον δρόμο του προκατόχου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως είχε γράψει και η εφημερίδα «Le Monde», σχολιάζει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι παρά τους διάφορους χαρακτηρισμούς (από ροκ-σταρ μέχρι κλόουν) και παρά τον πρόσφατο «παραμερισμό» του από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, οι διαφωνίες και τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν.

Κι αυτό, επειδή, σύμφωνα με τον Γκοντέν, το πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν ήταν ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Η απόρριψή του πήγαζε από την πολιτική απόρριψη της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο σύνολό της.

Το πρόβλημα Βαρουφάκη συνοψίζεται σε συγκεκριμένα σημεία ρήξης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Το πρώτο είναι η αποφασιστικότητά του να θέσει τους ομολόγους του, υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, προ των ευθυνών τους. Το δεύτερο είναι η εμμονή του στην κοινωνική δικαιοσύνη και το τρίτο η συνέπεια, το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του, υποστηρίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Απορρίπτοντας τον Γ. Βαρουφάκη, οι Ευρωπαίοι αποκάλυψαν τον πραγματικό τους σκοπό: όχι να βρουν έναν λογικό συμβιβασμό, αλλά να χαλιναγωγήσουν μια κυβέρνηση που δεν τους εξυπηρετεί.
Όπως το έθεσε και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του, ''Ο παγκόσμιος Μινώταυρος'' , ''η ΕΕ εξ αρχής θεώρησε την Δημοκρατία, πολυτέλεια και ενόχληση''».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com