Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP

Με μία σύντομη δήλωση προόδου για τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε πριν η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.



Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέλεξαν μια μέση λύση για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ναι με υπάρχει πρόοδος, κυρίως ως προς την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, αλλά επισήμαναν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και το οποίο πρέπει να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Στο σύντομο ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τονίζουν ότι απαιτούνται χρόνος και προσπάθειες για να καλυφθεί το χάσμα που παραμένει σε μία σειρά ανοιχτών θεμάτων.
Πρόοδος υπάρχει, λεφτά, όμως, θα πάρετε μετά τη συμφωνία!

Υπογραμμίζουν, επιπρόσθετα ότι καλωσορίζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών για επιτάχυνση της συνεργασίας με τους θεσμούς.

Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά «έκοψαν το καρπούζι» στη μέση, όπως λέει ο λαός. Δηλαδή έκαναν μια φειδωλή θετική δήλωση αλλά όχι στο σημείο εκείνο που θα έδινε στον Μάριο Ντράγκι το πράσινο φως για να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας την Τετάρτη. Ετσι δεν αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση της ρευστότητας, απλά η ΕΚΤ δεν θα «τραβήξει το χαλί» στην Ελλάδα, δίνοντας από τον ELA τα χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ελληνικές τράπεζες. Ούτε βεβαίως θα αυξήσει το «κούρεμα» των ομολόγων που δίνονται ως ενέχυρο, γεγονός που θα «στραγγάλιζε» την ελληνική οικονομία.
Πρόοδος υπάρχει, λεφτά, όμως, θα πάρετε μετά τη συμφωνία!

Η «μεσοβέζικη» ανακοίνωση της Ευρωομάδας δίνει ορισμένες ημέρες περιθώριο σε Ελλάδα και δανειστές να βρουν λύσεις στα προβλήματα που είναι ακόμη ανοικτά. Δεδομένου ότι προς το τέλος του μήνα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, το πρόβλημα της ρευστότητας θα συνεχίζει να «σφίγγει» σαν θηλιά την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά το εργασιακό και το ασφαλιστικό, θέματα που οι δανειστές επιμένουν να βάζουν στο τραπέζι. Με την κυβέρνηση μάλιστα να ζητά πολιτική λύση γι' αυτά.

Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ουσιαστικά το θρίλερ συνεχίζεται καθώς χρήματα στην Ελλάδα θα δοθούν μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.

Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσων δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Αναγνώριση προόδου και... αστερίσκοι

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να υπάρξει μια μικρή δήλωση προόδου για την Ελλάδα, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ωστόσο, τόνιζαν ότι η δήλωση αυτή θα συνοδεύεται από «αστερίσκους» για ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας και περισσότερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της εξεύρεσης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκδώσουν μία ανακοίνωση στην οποία θα καλωσορίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», ανέφερε στο Reuters ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, η δήλωση θα ανέφερε ότι χρειάζεται «περισσότερη προσπάθεια και χρόνος προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com