Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Eurobank: Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί επιτυχώς, το χαμένο έδαφος μπορεί να ανακτηθεί

Oι εαρινές εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι δυσμενέστερες, ωστόσο, μέσω επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, το χαμένο έδαφος μπορεί να ανακτηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% (από 2,5%), το ποσοστό ανεργίας στο 25,6% (από 25,0%) και ο πληθωρισμός (με βάση τον ΕνΔΤΚ) στο -1,5% (από -0,3%) . H ελληνική οικονομία το 2014 μπορεί μεν να εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης και διόρθωσης των μακροχρόνιων ανισορροπιών της (για παράδειγμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για 2ο συνεχή χρόνο και σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης), ωστόσο δεν έχει αναπτύξει ακόμα την κατάλληλη δυναμική, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει με πιο ομαλό τρόπο μελλοντικές διαταραχές, όπως μια απότομη αλλαγή του κλίματος εμπιστοσύνης, αναφέρεται στην ανάλυση.

Επισημαίνεται, όμως, υπό το πρίσμα της ποιοτικής ανάλυσης υπάρχει ένα θετικό στοιχείο. Η αρνητική διαταραχή του 2015 δύναται να μην έχει επίμονο χαρακτήρα. Ο αναμενόμενος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2016 μπορεί μεν να είναι μικρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο σχετικά υψηλό 2,9%.

«Αν υπήρχε η αντίληψη ή η προσδοκία ότι η παρούσα αρνητική συγκυρία θα αποκτήσει επίμονο χαρακτήρα, τότε οι προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2016 θα ήταν αρκετά δυσμενέστερες. Συνεπώς, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: 1ον η διόρθωση (σε έναν βαθμό) των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας που επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης στο μέλλον και δεύτερον η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, μέσω μιας οριστικής, μελετημένης και αξιόπιστης συμφωνίας με τους επίσημους δανειστές της χώρας μας, θα εξαλείψει την παρούσα αρνητική διαταραχή και η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης», αναφέρεται στην ανάλυση της Eurobank.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com