Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

DIE WELT Ενα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα

«Το άγχος της Ελλάδας μπροστά στην πτώση» είναι ο τίτλος άρθρου της Die Welt, στο οποίο η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εταίροι επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια για την Αθήνα - τα τρία αρνητικά και μόνο το ένα θετικό.


Οπως επισημαίνει η Welt, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ αύριο, Τρίτη πρέπει να καταβάλει μια δόση ύψους 750 εκατ. στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες από τις ελληνικές προτάσεις σήμερα είναι μεγάλες, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και βλέπει πρόοδο, δεν αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον όχι σήμερα.

Όπως δήλωσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην γερμανική εφημερίδα, οι νέοι συνομιλητές από την Αθήνα είναι πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη αλλά σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχει πρόοδος, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχο των διαπραγματεύσεων. «Αν και το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν έχουν γίνει βήματα για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τους φόρους», αναφέρει η "Die Welt" επισημαίνοντας ότι η Τρόικα λαμβάνει υπόψη της το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα.

Κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών εργάζονται πλέον με ένα θετικό σενάριο και τρία αρνητικά για την Ελλάδα.

Το θετικό σενάριο είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως το τέλος Ιουνίου ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο από τα τρία «αρνητικά» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο αρνητικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το τελευταίο αρνητικό σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com