Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Business Insider: Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο στην Ελλάδα

Εκτενές άρθρο στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα φιλοξενεί το Business Insider, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η διεξαγωγή του θα ήταν μία καλή ιδέα.



«Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία, εάν δεν πάρει στα χέρια της συντόμως ρευστό χρήμα. Τα ζητήματα που βάζουν εμπόδια στη συμφωνία είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, τομείς που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περισσότερο σε κόντρα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά αν μπορεί να καλυφθεί το χάσμα προτού η χώρα στεγνώσει εντελώς από χρήματα, μία απάντηση σε αυτό είναι ένα δημοψήφισμα για μία συμφωνία διάσωσης», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση στην ελληνική κοινή γνώμη που ένα δημοψήφισμα θα έδινε τη λύση: η χώρα είναι εναντίον της λιτότητας και σθεναρά υπέρ του ευρώ. Παρά τον απίστευτο οικονομικό σπαραγμό των τελευταίων χρόνων στη χώρα -κλίμας παρόμοιας της Μεγάλης Ύφεσης- οι υποστηρικτές της εξόδου από το ευρώ είναι λίγοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δύο στους τρεις Έλληνες θέλουν παραμονή στο ενιαίο νόμισμα», συνεχίζει.

Και προσθέτει: «Όμως τα 4/5 των Ελλήνων θέλουν απόρριψη του Μνημονίου. Είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο ασύμβατες απόψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη βάσει μίας εκστρατείας για τέλος της λιτότητας με παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι διαπραγματεύσιμο (...)Ομως τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, είναι ξεκάθαρο ότι κανείς από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνεί με αυτό»

«Ενα δημοσίευμα θα ήταν ένας καλός τρόπος για την Ελλάδα να ζυγίσει αυτές τις επιλογές, κάθε μία από τις οποίες είναι εξαιρετικά τρομακτικές. Θέλει η χώρα μία συμφωνία διάσωσης και παραμονή στο ευρώ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει νέα λιτότητα; Ή θέλει να απορρίψει τη σύμβαση, να κηρύξει πτώχευση και να τραβήξει το δρόμο της;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα ήθελε να διακινδυνέψει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, αν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θα ήταν υπέρ του Grexit αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οπως μετέδωσε χθες το Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και όπως σημειώνεται, τόσο ο Γερμανός υπουργός όσο και άλλοι μπορούν να νίψουν τας χείρας τους κα να πουν ότι δεν ανάγκασαν τη χώρα να κάνει οτιδήποτε», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Είναι μια περίεργη κατάσταση όπως αναφέρει το δημοσίευμα όπου τόσο οι απογοητευμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας όσο και η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να βγουν στο τέλος κατά κάποιον τρόπο κερδισμένοι.

«Οι πιστωτές θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τη δύσκολη απόφαση στο αν θα δεχθεί ένα ακόμη επίπονο πρόγραμμα διάσωσης στο ελληνικό εκλογικό σώμα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com