Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Καμμένος: Λιμάνια και σιδηρόδρομοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης - Δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο

Για συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο με την Cosco, για επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία «και με εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου» έκανε λόγο, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.



Επίσης, ο κ. Καμμένος είπε οτι κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα καταθέσει πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο. Απαντώντας σε σχετική επ΄αυτού ερώτηση, αργότερα, είπε οτι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «δεν θέλω να πω το νησί (στο οποίο θα λειτουργήσει η βάση) τώρα».

Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο την Τουρκία, που «επέλεξε να μην σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην 'Αγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε οτι η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών στην προτεινόμενη βάση θα βοηθήσει στο να έχει η Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Καμμένος, μη αποκαλύπτοντας το όνομα της προτεινόμενης νήσου, αλλά προσθέτοντας ότι «όσο πιο ανατολικά και νότια, τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων (με την Τουρκία)».

Υπογραμμίζοντας το υψηλότατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «από τις καλύτερες στη Συμμαχία», ο υπουργός 'Αμυνας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, σε ότι αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, επισήμανε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της συμμαχικής (ΝΑΤΟικής) δύναμης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν την Σούδα».

Ερωτηθείς για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια απο τον βορρά, λαμβάνοντας υπόψη όσα έγιναν στο Κουμάνοβο πρόσφατα και ότι η ΠΓΔΜ είναι «δρόμος περάσματος» αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Καμμένος κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν είχε και δεν θέλει να έχει εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε οτι αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, η επέκταση "παντού" των τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «αυτοί που έσφαζαν Χριστιανούς στη Συρία, πήγαν στην Ουκρανία και εμφανίστηκαν στα Βαλκάνια». Και τόνισε οτι μπορεί κάποιοι να θέλουν προβοκάτσιες για την εξυπηρέτηση δικών τους σχεδίων, ωστόσο απέναντι σε αυτές θα βρούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κυβέρνηση που θα κάνουν τα πάντα για να μην επιτρέψουν προβοκάτσιες.

Ο κ.Καμμένος στην αρχή της ομιλίας του, υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε οτι οι νοτιοανατολικές χώρες σηκώνουν το τεράστιο βάρος της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για είσοδο στη Δύση, εξτρεμιστικών στοιχείων με προκάλυμμα τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, χαρακτήρισε επικίνδυνο το φαινόμενο των ξένων μαχητών και πρόσθεσε ότι δυνατότητα δράσης μας παρέχει η σχετική με τους ξένους μαχητές πλατφόρμα της ΕΕ.

Επισήμανε οτι ευρωπαϊκή άμυνα δεν υφίσταται, γιατί δεν υφίστανται ευρωπαϊκά σύνορα έτσι ώστε όταν υπάρχει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, αυτό να συνιστά ταυτόχρονα παραβιαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.«Όταν θα υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα, η Ελλάδα και θα συμμετέχει και μέσω της εμπειρίας της θα εκπαιδεύσει δυνάμεις (φύλαξής τους)» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, σημειώνοντας οτι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την συνεργασία με την τελευταια, έστω και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, επιρρίπτοντας, στη συνέχεια, ευθύνες και σε ΜΚΟ που «πυροδότησαν την έκρηξη στη Β. Αφρική και στη συνέχεια στην πρώτη φάση στην Ουκρανία».

Ο υπουργός 'Αμυνας αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης της Κίνας στο Σουέζ, εκτιμώντας οτι «ο επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα» και τονίζοντας την σημασία των εμπορικών λιμένων της χώρας.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε αντίθεση με τους δανειστές που δεν πράττουν αναλόγως και υπενθύμισε οτι απο τον Αύγουστο του 2014, η χώρα δεν εισπράττει τίποτα. Πρόσθεσε ότι αν οι εταίροι «αποφασίσουν να ρίξουν μια κυβέρνηση γιατί δεν τους αρέσει», τότε η χώρα θα στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης

Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημειώσεις, αφού είπε οτι για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό, αφού η χώρα δεν αποζημιώθηκε για τις θηριωδίες των ναζί,σημείωσε οτι με τη βοήθεια των ΗΠΑ, που έδωσαν στοιχεία απο τα αρχεία της Βέρμαχτ, ενισχύεται η ελληνική προσπάθεια.

"Δεν συνιστά συγγνώμη η κατάθεση ενός στεφανιού εκεί που δολοφονήθηκαν έγκυες γυναίκες και παιδιά, συγγνώμη συνιστά η αληθινή έκφρασή της απο τη νέα Γερμανία με αποκατάσταση των οικογενειών αυτών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com